0 In Clean Eating/ Guider

NYTTIGT JULBAK – ALLT DU BEHÖVER I DITT SKAFFERI

Inlägg i samarbete med Bodystore

Nu börjar det dra ihop sig och det är snart bara en vecka kvar till jul. I min familj hjälps vi åt med julbordet både för att minska stressen och för att se till att alla får just sina favoriter. I år har jag fått i uppgift att bland annat fixa julgodis. Jag tänkte ta hjälp av Nils och Ebba att fixa det under nästa vecka. Därför gjorde jag precis en beställning hos Bodystore för att se till att allt vi behöver finns hemma till nästa vecka när det är dags för oss att baka.

Jag vill ju baka utan vitt socker och vitt mjöl och då är utbudet hos Bodystore svårslaget. Många av produkterna jag vill ha finns inte att få tag på i vanlig butik och om de finns så kostar de betydligt mer. Till och med den 20/12 så får du dessutom 100 kr rabatt när du handlar för 500 kr hos Bodystore och anger koden JUL17.

SPANA IN BUDET HOS BODYSTORE > > >
glutenfria sockerfria pepparkaksmuffins

Glutenfria pepparkaksmuffins utan vitt socker – Foto Annika Malm

lussekatter utan gluten, mjölk och vitt socker

Lussekatter utan gluten, mjölk och vitt socker – Foto Annika Malm

NYTTIGT JULBAK – ALLT DU BEHÖVER I DITT SKAFFERI

Lite längre ner listar jag några av mina favoriter på gott till jul och där ser du vad jag brukar använda. Men här är ändå en övergripande sammanfattning med det som jag tycker är viktigast att ha hemma när det ska bakas gott utan vitt socker och vitt mjöl.

CHOKLAD- ETT MÅSTE TILL JUL

Choklad är ett måste på jul tycker jag. Den mörka chokladen som du köper i vanlig affär funkar helt ok men vad många inte vet är att även de mörka med högre procent innehåller tillsatt socker.

Om du vill ha en choklad helt utan vitt socker så rekommenderar jag Xucker. Det är en choklad som är 100 % sötad med björksocker. Ett naturligt sötningsmedel som utvinns ur just björk och ibland även kallas för xylitol. Det påverkar inte blodsockret på samma sätt som vanligt socker och motverkar även karies.

Om du vill ha en vegansk choklad utan socker så rekommenderar jag Lovechokc organic raw. Det är en vegansk choklad som är sötad med kokossocker som utvinns från nektar hos kokosblommor. Har ett lägre GI än vanligt socker.

Chokladen från Loving Earth är också ett bra val. Ekolgisk och fairtrade och utan vitt socker och mjölk. Den är istället sötad med dadlar, kokossocker och agave.

NÖTTER – KLASSIKERN BLAND JULGOTT

Nötter – julgodisets urmoder. Bodystore har ett enormt utbud av nötter. Mina personliga favoriter är makademia, paranötter och valnötter. Ät dem som de är eller doppa dem i choklad. Gott måste inte vara krångligare än så.

Nötsmör är också perfekt i alltifrån bollar till praliner. Jordnötter är ju en klassiker tillsammans med choklad men kombon mandelsmör och kanel/kardemumma går inte heller av för hackor.

http://clk.tradedoubler.com/click?p(70363)a(2934770)g(17349432)url(https://www.bodystore.com/catalogsearch/result/?q=valnötter)" title="valnötter" target="_blank" srcset=valnötter

CHOKLAD & NÖTKOPPAR - UTAN VITT SOCKER, GLUTEN & MJÖLK

Choklad & nötkoppar – Foto Annika Malm

ISTÄLLET FÖR SOCKER OCH SIRAP

Istället för strösocker så rekommenderar jag björk- och kokossocker. Björksocker påverkar blodsockret mindre än vad kokossocker gör och kan vara bra att tänka på om du är känslig. Björksocker påminner även mer om vanligt strösocker medan kokossocker är mer som farin och har en lite knäckig kolasmak.

Sirapen då. Ja val nummer ett ska alltid vara honung menar jag. Även om det innehåller naturlig socker så får du även vitaminer, mineraler och anti-inflammatoriska ämnen med på köpet. 

ISTÄLLET FÖR VETEMJÖL

Mjöl kanske inte används så mycket i just julgodis men väl i kakor och annat bakat. Jag har tidigare skrivit en guide om att baka glutenfritt som du hittar länk till nedan.

LÄS MER >> Baka med glutenfritt mjöl

Jag rekommenderar inte glutenfria mjölmixer. De är extremt processade, innehåller typ ingen näring alls och är snordyra. Totalt bortkastade pengar enligt mig. Istället rekommenderar jag naturligt glutenfria mjölker som nöt-, kokos- och bovetemjöl med flera.

ÖVRIGT BRA ATT HA HEMMA

Dadlar är ju en klassiker. Kärna ur dem, stoppa in en mandel och doppa i choklad. Eller mixa dem och använd som sötning och ”kladd” i kakor. Även aprikoser är gott att doppa i choklad.

Kokosolja behövs i allt möjligt. Om du gör klassikern is-choklad så se till att använda en kokosolja av bra kvalitet och inte det klassiska silvriga paketet. 

RECEPT-INSPIRATION

Avslutningsvis så tänkte jag då dela några recept här ifrån CEA som passar fint nu till jul. 

Om du vill testa något nytt eller behöva fylla på med något, så glöm inte att utnyttja koden JUL17 som ger dig 100 kr rabatt när du handlar för 500 kr hos Bodystore. Gäller till och med 20 december och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

SPANA IN BUDET HOS BODYSTORE > > >

Önskar dig en fortsatt fin fredag så hörs vi snart igen!

clean eating by annika

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply