4 In Guider

VILKEN ÄR DIN KROPPSTYP?

Visste du att våra kroppar kan delas in i tre olika typer? Ectomorf, mesomorf och endomorf. Beroende på vilken kroppstyp du har, så finns det former av både träning och kost som passar dig bättre. Det här sättet att se på människokroppar kallas för somatyper. Det handlar inte om att någon kropp är bättre än någon annan. Det handlar enbart om genetiska och hormonella förutsättning som gör att vi är olika anpassade till vissa former av mat och träning. Våra kroppar svarar alltså olika bra på det vi äter och hur vi rör på oss. Beroende på vilken kroppstyp du är så påverkar det hur din kropp och ditt hormonsystem svarar på olika former av mat och former av träning.  

Jag tänkte ägna ämnet somatyper fyra inlägg i en liten miniserie. I inlägg nr 1, dagens inlägg, berättar jag lite mer om det här med kroppstyper rent allmänt. I inläggen som följer så kommer jag att gå igenom de tre kroppstyperna en i taget och berätta om typiska kännetecken och vad du kan tänka på om du tillhör just den gruppen. 

Fördelarna med att veta din kroppstyp

Om du vet vilken kroppstyp som just din kropp tillhör, så får du ökad kunskap om vad som passar dig bäst och som hjälper dig att hålla dig hälsosam. Din vän, kollega eller sambo kanske äter på ett visst sätt och de håller sig i form utan problem men för dig är det en ständig kamp, både med vikten och hur du mår, när du äter samma mat. Det är ett exemple på hur olika kroppstyper svarar helt olika på samma kost. När du vet din kroppstyp så har du alltså mer kunskap om hur just du ska äta och röra på dig för att nå dina mål och må som allra bäst.

3 kroppstyper

Det finns alltså tre olika kroppstyper men det är väldigt sällan som vi passar in till 100 % i en kroppstyp. Det är en glidande skala och ofta är man en kombination av två kroppstyper. När du ska hitta din kroppstyp så fokusera på det som stämmer in till störst del på sig.

Sedan kan rätt kost och träning även göra att man byter kroppstyp från till exempel endomorf till mesomorf. En person som tävlar inom fitness till exempel, kan vid första anblick tas för en naturlig mesomorph när han eller hon i själva verket är en endomorf som genom hård träning och strikt kost har toppat sin form. Men personen i fråga kan även vara en naturlig endomorf som har tränat tungt och ätit bra och mycket för att få resultat.

Det handlar om gener och inte om personligt värde

Det finns ingen värdering kring det här med kroppstyper och det är ingen kropp som är bättre eller sämre än någon annan. Det finns för- och nackdelar med alla kroppstyper. Detta handlar uteslutande om gener och hormoner. Det har ingenting med din personlighet att göra eller ditt värde som individ. Vi är alla unika och det finns ingen som är bättre på att vara just du än vad du är. 

Men det finns ändå ett värde i det här med att ha koll på sin kroppstyp. Enligt mig ger det en ökad förståelse och respekt för den egna kroppen. Jag vet vilken typ min kropp tillhör och därmed vet jag vad som är bäst för den. Det gör att jag kan ge min kropp de allra bästa förutsättningarna för att må bra samtidigt som jag förstår varje jag inte kan äta som person X eller person Y. De tillhör helt enkelt en annan kroppstyp.

Alla mår bäst av näringsrik mat

När jag pratar om kost så menar jag utelsutande till 100 % ren och näringsrik mat. Självklart mår ingen kropp bra av processad mat med massa tillsatt socker. Viktigt även att påminna om att en smal kropp inte är mer hälsosam än en tjock kropp. En person av en kroppstyp som enkelt håller sig smal men som äter näringsfattig skräpmat är på inget sätt mer hälsosam än kroppen hos en person av en kroppstyp som enklare går upp i vikt även om maten är nyttig och näringsrik. Siffran på vågen säger långt ifrån allt. Glöm aldrig det. Om du tar bort eller minimerar andelen näringsfattig och sockerrik mat i din kost så har du tagit jättekliv mot god hälsa oavsett kroppstyp.

I nästa inlägg som kommer upp på lördag, så kan du läsa mer om den kroppstyp som kallas för ectomorf. Jag hoppas att du ska gilla den här serien och tycka att den är intressant. Du får jättegärna lämna tankar och frågor i kommentarerna här nedanför så ska jag svara. Om du gillar inlägget får du även gärna dela det vidare på till exempel FaceBook så att fler kan läsa.

Önskar dig en fortsatt fin dag!

clean eating by annika

 

 

 

Bilden är lånad från se.treated.com

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Emma
  14 juni, 2017 at 17:19

  Massa spännande! Känns som man kommer få en ögonöppnare!!??

  • Reply
   admin
   14 juni, 2017 at 19:42

   Kul! Jag hoppas det. När jag började läsa om det för några år sedan så var det en ögonöppnare för mig. En förklaring liksom som fick många pusselbitar att falla på plats.

 • Reply
  Michaela
  15 juni, 2017 at 08:43

  Hur ofta kommer inläggen ut? :-)

  • Reply
   admin
   15 juni, 2017 at 10:47

   Som jag skrev i inlägget så kommer nästa del på lördag och så kommer det att fortsätta, dvs 3-4 dagar mellan :)

  Leave a Reply