0 In Mättande protein - recept

KYCKLINGKÖTTFÄRSÅS MED EXTRA GRÖNSAKER- BRA VARDAGSMAT FÖR HELA FAMILJEN

Hej hej!

Idag tänkte jag dela ett perfekt vardagsrecept och en mer grönsaksboostad variant av den klassiska köttfärssåsen. Köttfärssåser finns nog lika många varianter av som det finns människor. Alla har sitt recept som slår alla andras. Här kommer en variant på köttfärsås som jag gillar. Kanske gör du receptet rakt av eller så låter du din inspireras och tar till dig något som du gillar och lägger till i ditt vanliga recept. Testa gärna att ha i mer grönsaker. Köttfärsås är nog en av de mest optimala rätterna för att “gömma” grönsaker och på så sätt få i barnen mer nyttigheter.

Jag föredrar kycklingfärs och myyyycket grönsaker

Jag brukar göra min köttfärsås på kycklingfärs. Jag tycker att det smakar gott och ibland kan jag uppleva att jag blir lite för tungt mätt av färs från nöt eller gris. Förstår du hur jag menar? Magkänslan är liksom lättare när jag använder kycklingfärs. Plus att det faktiskt är godare också, enligt mig.

I grönsaksväg kan du ha i mer eller mindre vad som helst. Fördelarna med att ha i mer grönsaker är många.

 • Ökar volymen på maten
 • Mer näring från vitaminer och mineraler
 • Mer fibrer som håller dig mätt
 • “Gömma” grönsaker för skeptiska barn (eller vuxna också för den delen)
 • Mer mat för färre kalorier för dig som tänker på det
 • Håller nere på köttkonsumptionen något och är ett klimatsmart val

Grönsaker som funkar i köttfärsås

Som sagt kan du ha i det du känner för mer eller mindre. Jag brukar ta det som finns hemma just för tillfället. Här är förslag på vad du kan ha i:

 • rivna morötter
 • riven palsternacka
 • strimlad/tärnad zucchini
 • strimlad kål
 • tärnad aubergine
 • lök i alla dess former (bra mat för de goda tarmbakterierna så snåla inte på löken)
 • tomat
 • paprika
 • majs
 • örter (näringsbomber)
 • ärtor
 • bönor och baljväxter (ok kanske inte grönsaker men perfekta nyttigheter att ha i)

Ja listan kan göras lång. Har du fler tips så dela gärna i kommentarerna nedanför.

Kycklingköttfärssås med extra grönsaker, 4 port

Ja, till mitt recept då. Jag kan inte säga att vi äter köttfärssås här hemma varje vecka men absolut ett par gånger per månad. Varje gång försöker jag ta tillfället i akt att slänga ner de grönsaker som jag har hemma. Det blir olika från gång till gång men jag slänger i alla grönsaker jag kan komma över mer eller mindre. Sedan är jag en glad mamma som ser hur mina barn lyckligt ovetande stoppar i sig både palsternacka och zucchini. För extra skeptiska barn så rekommenderar jag att göra extra små bitar av grönsakerna. Det är min erfarenhet i alla fall att maten då enklare slinker ner utan granskning och ifrågasättande.

Barnen och Henrik brukar äta bönpasta till. Ibland gör jag också det men för det mesta brukar jag istället ta finstrimlad vitkål eller zoodles. Min mage gillar inte pasta gjord på kikärtor och linser funkar verkligen inte. Så när jag köper bönpasta väljer jag alltid baserad på sojabönor och barnen gillar den också.

kycklingköttfärssås med grönsaker

Ingredienser

 • 500 gr kycklingfärs
 • 1 stor gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 morötter
 • 1 palsternacka
 • 0,5 zucchini
 • ca 1-2 dl finstrimlad vitkål
 • 2 msk tomatpuré
 • 400 gr krossade eller passerade tomater
 • ekologisk kycklingbuljong
 • 1-2 msk kokosolja
 • oregano
 • timjan
 • 2-3 dl vatten
 • salt
 • peppar

Hacka lök och vitlök. Fräs sedan i en panna med kokosolja. När löken blivit glansig och nästan genomskinlig, ha då i kycklingfärsen.

Tvätta och skala morot och palsternacka. Riv sedan på ett rivjärn. Ha i pannan och låt fräsa med.

Riv även zucchinin på rivjärnet och försök att pressa ut lite vätska. Ha i zucchini och finstrimlad vitkål i pannan.

Häll över de krossade tomaterna tillsammans med tomatpuré. Rör hela tiden så att allt blandas väl.

Servera med bönpasta, finstrimlad vitkål eller zoodles. Toppa gärna med lite riven parmesan.

Fler recept med mycket grönsaker

Personligen tycker jag att vi alla ska försöka äta så mycket grönsaker vi bara kan. I alla färger och former. Då får vår kropp den näring den behöver för att hålla sig stark och frisk och hjälpa oss genom livet. Sträva efter att handla grönsaker efter säsong (=mindre transporter och mindre miljöpåverkan plus mer näring i dem) och gärna eko både för din egen och din familjs skull men även för odlarna och för att uppmuntra till en mer hållbar värld. Många recept här på CEA innehåller mycket grönsaker och här nedanför hittar du länkar till några av mina personliga favoriter.

clean eating by annika

 

 

 

P.S. 1 – Kul att så många av er har läst och gillat den första delen i min serie om olika kroppstyper. Imorgon kommer del 2 upp här på bloggen och då berättar jag allt om kroppstypen ectomorf. Jag kommer att berätta allt om vad du som är ectomorf bör tänka på i kost och träningsväg. Missa inte!

P.S. 2 – Missa inte heller den fantastiska rabatten som jag ger nu i sommar på CLEAN28. Ett bättre pris på CLEAN28 kommer du aldrig att få så om du funderat på CLEAN28 – så är tiden att passa på nu. Du kör kursen i din egen takt under sommaren med stöd från mig och andra deltagare. Läs mer här.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply