0 In Guider

Goda påskrecept utan gluten, mjölk och socker

Påsk – helt klart den härligaste högtiden på året, om du frågar mig. Tid att umgås med vänner och familj utan stress och ”måsten” som det annars ofta blir runt jul. Plus att ljuset, värmen och alla härliga färger är på väg tillbaka. Visst är det fantastiskt?

Samtliga av recepten här nedanför, är fria från gluten, mjölk och vitt socker. Hoppas min samling med påskrecept ska ge dig inspiration till en god och mysig påsk. Ett fåtal recept innehåller getost. Getmjölk är enklare för kroppen att bryta ner än mjölk från ko. Men getosten går så klart utmärkt att utesluta helt i de recept där det ingår.

Som vid alla våra högtider, ligger ju mycket fokus på det här med mat och att äta god mat tillsammans. Därför har jag här samlat mina favoritrecept samt tips och trix för att äta gott och njuta, samtidigt som du kommer att ha energi och må helt fantastiskt bra.

Matiga recept

Grönsaksrecept

Bröd

kikärtsfrallor glutenfri kikärtsbröd

Övrigt

grön_ärtpesto

Söta påskrecept utan gluten, mjölk och vitt socker

Om du även är nyfiken på lite sötare recept utan gluten, mjölk och vitt socker så ska du spana in min samling med godsaker inför påsk här nedanför.

nyttig fudge sockerfri mjölkfri

Vad ska du lägga i barnens påskägg?

Jag har inga förbud vad gäller mat och sötsaker för mina barn. De får äta allt men jag ser det som min viktiga uppgift att lära dem att äta lagom, att förstå att allt äter man inte alltid och lära dem att lyssna inåt sina kroppar och själva känna hur de mår efter att ha ätit si eller så. Både Nils och Ebba kommer att få äta godis i påsk men jag försöker hålla det inom en rimlig mängd. Min inställning är att det är inte socker på helgen eller som lördagsgodis som skapar de stora problemen, utan det är det dolda sockret som slentianäts under veckorna.

Men jag kommer inte att ge mina barn godis. Jag vet att det kommer att finnas tillräckligt med godis tillgängligt ändå från släktingar och vänner. Som mamma vill jag ändå ge mina barn varsitt påskägg och tycker att påskäggs-letandet är så mysigt. Tur då att det finns så mycket annat bra att lägga i barnens påskägg.

Här är mina tips:

  • Såpbubblor
  • Asfaltskritor
  • Hopprep
  • Ritböcker
  • Knep & knåp-böcker
  • Slajm
  • Nya spadar och hinkar inför vår och sommar

Listan kan göras lång. Jag försöker hålla det enkelt och gärna saker som håller barnen sysselsatta under dagen. Dela gärna med dig om du har bra tips på vad vi kan lägga i våra barns påskägg. Så fyller vi på listan tillsammans.

påskägg

 

Jag önskar dig en fin påskhelg och hoppas att du får njuta av mycket god mat och mysig tid med vänner och familj!

clean eating by annika

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply