0 In Personligt

Glutenfri semmelkladdkaka utan vitt socker

Har det blivit någon semla för dig än i år? Finns ju så många varianter nu för tiden. Vilken är din favorit? Glutenfri semmelkladdkaka utan vitt socker – mitt bidrag till fettisdagsfikat. Klassiska semlor har aldrig varit en favorit hos mig. Det är lite för mastigit om du frågar mig. Men så fick jag tipset av Linnea om att göra semmelkladdkaka. Hennes recept verkade så gott och jag bestämde mig för att göra en CEA-variant utan gluten och vitt socker.

glutenfri_semmelkladdkaka_bönor

Resultatet blev så bra och det blev en alldeles lagom saftig och kladdig kaka. Och en bit av den här kakan, säger jag inte nej till.

Jag använde mitt recept på mandelmassa som är sötad med lite honung och/eller dadlar. Mandel i sig har ju en ganska söt smak så det behövs inte så mycket extra sötning tycker jag. Att hitta mandelmassa utan socker i den vanliga affären tror jag är svårt eller är det någon av er som sett bra alternativ att köpa?

Läs mer:

>> Mandelmassa utan socker

Glutenfri semmelkladdkaka utan vitt socker, 8 bitar

Du behöver:

 • 230 gr kokta vita bönor
 • 1 banan
 • 150 gr mandelmassa
 • 2 msk kokosolja
 • 1 tsk bakpulver
 • 0,5 dl honung
 • 2-3 tsk kardemumma
 • 1 tsk vaniljpulver
 • smör och mandelmjöl till formen

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 180 grader.
 2. Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa samman med stavmixer.
 3. Smör och “bröa” en springform med mandelmjöl.
 4. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 min. Kakan ska vara mjuk men ändå tillräckligt fast för att hålla formen.
 5. Låt svalna och toppa sedan med vispad kokosgrädde och bär eller flagad mandel.

Är semlor din grej? Oavsett så tror jag att den här varianten kommer att falla dig på läppen. Härlig saftig och fräsch och med en god smak av mandel och kardemumma.

clean eating by annika

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply