Grön ärthummus – en fantastisk färgklick på tallriken eller mackan. Det är något med just grön mat tycker jag. Det liksom lockar, känns fräscht och gott. Vi är ju genetiskt programmerade sedan urminnes tider att dras till färgstark mat just för att den är näringsrik och bra för oss, så kanske inte så konstigt trots allt.

Men just grönt, visst är det något särskilt?

grön_ärtpesto

Ärtor eller kikärtor? Ur ett hållbarhetstänk

Vi är ju många idag som vill äta på ett mijömässigt hållbart sätt. Älskar den trenden! Just ärtor i hummus är ett riktigt smart byte rent hållbarhetsmässigt.

Klassisk hummus är ju baserad på kikärtor. Kikärtor odlas främst i Turkiet och transporteras hit. Ärtor odlas här hemma hos oss i Sverige. Mindre transporter och gynnar vårt svenska lantbruk. Gott och snyggt är det ju också. Bara massa wins!

Grön ärthummus med tahini, vitlök och persilja

Receptet ger ca 2,5 dl

Du behöver:

Gör så här:

Mixa allt till en slät smet. Smaka av med salt, peppar och ev mer lime.

Håller sig i kylen i 7-10 dagar.

grön_ärtpesto
annika malm

2 svar

  1. Hej Annika!
    Tack Annika för alla goa recept!!! 💕
    Jag älskar dina kikärtsfrallor och undrar ju nu då om man kan byta kikärtorna mot gröna svenska ärtor? 😊
    Vänligaste hälsningar Helen

    1. Hej och tack snälla för din kommentar. Så kul att du gillar receptet :) Tänker rent spontant att gröna ärtor borde funka men har aldrig testat själv. Snygg färg det borde bli :) om du testar så berätta gärna sedan hur det blev:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *