0 In Guider

Vad innebär bäst-före-datum och hur vet du om maten är dålig?

samarbete matsmart

Vad är dina tankar kring bäst-före-datum? Bli mjölken odrickbar så fort datumet på paketen har passerat? Idag så slänger vi alldeles för mycket mat som är fullt ätbar. Upp emot en tredjedel av all mat som produceras, kastas även om den är fullt ärbar. Helt galet!

Det kallas för matsvinn när ätbar mat kastas i soporna och det är varken ekonomiskt eller miljömässigt hållbart. Inte heller etiskt försvarbart enligt mig. Så många människor svälter idag, och ändå slängs så mycket fullt ätbar mat.

bäst före datum

Ansvaret delas av tre: grossisterna, butikerna och oss konsumenter. I inlägget 7 tips för att minska matsvinnet, delade jag tips på vad vi som konsumenter kan tänka på. Ett av tipsen handlade om att inte blind gå efter bäst-före-datum. Idag tänkte jag berätta lite mer om det här med bäst-före-datum och visa att det inte alls är så svart eller vitt som många tror.

Det här inlägget är i samarbete med MatSmart som bland annat säljer mat som är påväg att passera sitt bäst-före-datum men som ändå är fullt ätbar. De tar alltså ansvar som butik och du i din tur kan också bidra genom att handla av dem.

Läs mer:

>> I mitt paket från Matsmart

matsmart

Vad innebär bäst-före-datum?

Bäst-före-datum handlar om till vilket datum ett livsmedel förväntas hålla den kvalitet som utlovas vid försäljning (smak, färg, krispighet osv.). Efter att datumet har passerat så kan det vara så att någon eller några av dessa kvaliteter försämras. Men även om något inte är lika krispigt så är det fortfarande fullt ätbart, eller hur?

Bäst-före-datum är en sorts garanti från tillverkaren att livsmedelet kommer att hålla utlovad kvalitet om den förvaras på rätt sätt. Det kan till exempel handla om temperatur eller ljus. Mat som förvaras på rätt sätt håller sin kvalitet längre.

Läs mer:

>> 10 livsmedel som du inte ska förvara i kylen

>> 7 tillagnings-metoder som ökar näringen i maten

Bäst-före-datum gäller även obruten förpackning. Det är för att så snart mat utsätts för kontakt med syre så börjar en oxideringsprocess. M E N även en öppnad förpackning kan hålla till efter bäst-före-datumet har passerat.

Vad innebär sista förbrukningsdag?

Sista förbrukningsdag skiljer sig från bäst-före-datum. Sista förbrukningsdag används för livsmedel som lätt förstörs och påverkas av mikroorganismer. För lång tid kan alltså göra ett livsmedel hälsoskadligt.

Det betyder att ett livsmedel som är märkt med sista förbrukningsdag alltså inte är lika säkra att äta efter att datumet har passerat som livsmedel märkt med bäst-före-datum. Sådana livsmedel får inte säljas eller rabatteras bort efter att datumet har passerats.

Här nedanför ser du en bild från Livsmedelsverket som på ett bra sätt förklarar hur du ska förhålla dig till bäst-före-datum respektive sista förbrukningsdag.

bäst-före-datum

Hur du avgör om maten är ätbar även om datumet passerats

Mat är som sagt ofta helt ok och fullkomligt ätbar, även om bäst-före-datumet har passerat. Hur avgör du då om den produkt är ok eller inte?

Du använder dina sinnen och ditt sunda förnuft:

  1. Lukta
  2. Titta
  3. Smaka

Om du ger maten ok efter de tre stegen så är den helt ok att äta. Så länge som det handlar om bäst-före-datum. För sista förbrukningsdag bör du som sagt vara mer försiktig.

Bidra till mindre matsvinn – handla hos MatSmart

Just nu bjuder MatSmart på frakten när du handlar för över 500 kr. Perfekt tillfälle att testa deras härliga tjänst om du inte redan gjort det. Spara en rejäl slant och bidra till mindre matsvinn. Win win, liksom.

Här är några tips på bra grejer som finns hos Matsmart just nu:

eko paketet matsmart

Knappen här nedanför tar dig direkt till Matsmart där du själv kan kika runt bland deras stora utbud med fantastiska rabatter.

BESÖK MATSMART & BIDRA TILL MINDRE MATSVINN >>>

 

Hur tänker du kring mat, bäst-före-datum och hållbarhet? Dela gärna med dig i kommentarerna nedanför.

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply