0 In Clean Eating

Problemet med skräpmat

Varför ska vi inte äta skräpmat? För att inte få i oss transfetter och snabba kolhydrater? Visst är det väl så. Skräpmat innehåller saker som inte är bra för oss. Men jag menar att när vi tänker så, så har vi fel fokus. Dags att backa ett steg och tänka om.

Vad är problemet med skräpmat?

Vad är skräpmat?

Ja, vad är skräpmat? Det finns som alltid en glidande skala från bättre till sämre. Jag lägger ingen värdering i detta utan ser enbart till näringsinnehåll. När jag här pratar om skräpmat så menar jag dels halvfabrikat av sämre kvalitet så som färdigköpta korvar, kakor, flingor och så vidare och dels snabbmat så som pizza och hamburgare med pommes. 

Fokusera på vad du inte får i dig

Vi fastnar lätt i tanken på vad vi får i oss när vi äter skräpmat och att det nog inte är så bra för oss. Det kan vara saker som snabba kolhydrater och tillsatser av olika slag. Och visst kan det väl finnas en poäng i det. Det finns mycket i skräpmat som inte är så bra för oss. Men jag menar att vi borde backa och tänka om. Vi har fel fokus. Istället för att fokusera på det vi får i oss så borde vi snarare fokusera på vad vi inte får i oss. Vi har ett visst antal måltider per dag på oss för att få i oss allt det bränsle och de byggstenar av bra kvalitet tillsammans med vitaminer och mineraler. Vi har helt enkelt inte råd att slösa bort utrymme på näringsfattigt alternativ. Vi borde ta alla chanser vi får att fylla på med bra näring så att vi håller oss pigga och friska. 

Två sidor av problemet med skräpmat

Det finns alltså två sidor av problemet med skräpmat. Dels att vi får i oss saker som inte är bra för oss och som kan påverka vår hälsa, hormonella balans och så vidare på ett negativt sätt och dels att vi inte får i de vitaminer, mineraler, bränsle och byggstenar som våra kroppar behöver för att hålla sig starka, friska och pigga.

Det enda problemet med skräpmat

Håller du med mig? Dela gärna med dig av tankar,

funderingar och synpunkter i kommentarerna.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply