0 In Annika tipsar

Bjäst eller näringsjäst – vad är det och hur använder man det?

banner annonslänk bodystore

Kanske har du sett bjäst, eller näringsjäst (nutritional yeast på engelska), som ingrediens i ett recept. Det blir allt vanligare i och med att utbudet av veganska recept ökar. Därför tänkte jag idag berätta lite om denna råvara. Vad är det? Hur använder man det? Om du fortfarande undrar över något efter inlägget, så ställ gärna din fråga i en kommentar nedanför inlägget.

Koden AUG20 ger 20 % på ett helt köp från Bodystore. Gäller allt utom veckans övriga kampanjer, Holistic, Great Earth och Concept 2 och till och med 190826.

bjäst näringsjäst
bjäst näringsjäst

Vad är bjäst?

Bjäst är ett slags torkad pulver eller torkade flingor med en ljusgul färg. Det är inaktiv jäst som torkats och blivit till detta pulver. I och med att det skapas fler och fler veganska recept så har bjäst blivit allt vanligare som ingrediens då det påminner en del om ost till smaken och har en god umami-smak.

Bjäst är som sagt veganskt, naturligtfritt från gluten och mjölk. Även en bra källa till b-vitamin och ett relativt sett högt proteininnehåll. Hälften av jästen består av högvärdigt vegetabiliskt protein med essentiella aminosyror.

Just b-vitamin är ju en av de vitaminer som man som vegan rekommenderas att ta tillskott av. Därför klokt att göra bjäst till en stammis i köket. Om du är intresserad så kan du läsa mer här.

Vad använder man bjäst till?

Bjäst, eller näringsjäst, har som sagt en smak som påminner en del om ost. Det är jättegott att strössla över maten istället för riven ost eller parmesan men funkar även att röra ner i grytor, gratänger och såser.

Gustav Johansson, aka Jävligt gott, har här ett recept på en vegansk ostsås med bjäst som jag är nyfiken på att testa. Visst låter det gott?

Bjäst är även gott att ha i grönsaksbiffar, omeletter, äggröra och på rostad potatis och andra rotfrukter.

bjäst näringsjäst

Bjäst hos Bodystore

Jag brukar handla min bjäst hos Bodystore då det kan vara lite svårt att hitta i alla livsmedelsaffärer. Snabba leveranser och bra priser. De har dels den ”vanlig” variant av bjäst och dels en med extra b-vitamin i tablettform som heter Bjäst extra.

bjäst

Vill även passa på att tipsa om att du just nu får 20 % på ett helt köp från Bodystore med koden AUG20. Gäller allt utom veckans övriga kampanjer, Holistic, Great Earth och Concept 2 och till och med 190826.

annika malm

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply