Kanelbullens dag är det ju idag och dagen till ära så tänkte jag bjuda på ett recept på bullar som är riktigt goda och utan både vetemjöl och strösocker. Lika goda som vanligt (min son som brukar vara riktigt skeptisk märkte inte ens skillnad mot ”vanliga” bullar) men fria från gluten och raffinerat socker.
Kanelbullar, ca 10 st
Degen:
- 3 ägg
- 1 extra äggula
- 4 msk sötning (jag använde kokossocker men du kan använda till exempel björksocker eller, om du viktminskar, icas sötströ)
- 1 dl kokosmjölk (grädde eller mjölk funkar också)
- 1,25 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 3 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk kardemumma
- ägg till pensling (jag tog vitan från äggulan ovan)
- att strö på, till exempel mandel eller kokos
Fyllning:
- 120 gr mjukt smör
- 1,5 msk kanel
- 2,5 msk sötning (samma råd som ovan)
Vispa äggen och sötningen som du valt, luftigt och fluffigt (ca 5 min med elvisp).
Vispa sedan ner kokosmjölken i äggen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vänd sedan försiktigt ner i äggen. Använd en slickepott och försök att behålla så mycket luft i äggen som möjligt.
Låt stå och svälla i ca 10 min. Under tiden som det sväller så blandar du ihop fyllningen.
När degen har stått i ca 10 min så är det dags att kavla ut den. Det gör du mellan två oljade bakplåtspapper (jag pendlade dem med lite rapsolja).
När du kvalat ut jämt mellan pappren så tar du loss det övre pappret. Bred ut fyllningen med hjälp av t ex en smörkniv.
Rulla ihop med hjälp av pappret som är under degen.
Skär sedan i ca 2 cm breda skivor.
Lägg i formar. Pensla med ägg, strö över mandel eller kokos och grädda i 180 grader varmluft i ca 15-20 min. Håll koll på dem då alla ugnar är olika effektiva.
Om du inte tål nötter så kan du testa de här nötfria kanel och kardemumma-muffinsen.
No Comments