0 In Annika tipsar/ Chiapudding/ Frukost & mellanmål - recept

Krämig chiapudding – så gör du

banner annonslänk bodystore

En riktigt krämig chiapudding kan vara bland det godaste som finns, enligt mig. De som inte gillar chiapudding har ofta tyvärr stött på den slajmiga varianten som inte alls är särskilt angenäm. Så för att kunna uppskatta en chiapudding är krämigheten a och o. Men hur gör man då? I detta inlägg har jag samlat mina tips.

En chiapudding är perfekt till frukost men passar lika bra som mellanmål eller kvällsmat. Även perfekt att ha med dig om du ska ut på språng. Om du har använt en växtbaserad mjölk så håller den sig utan problem i rumstemperatur.

Vill du beställa hem chiafrö så rekommenderar jag Bodystore och deras fantastiska utbud. Just nu (vecka 39 2021) får du även 20 % på ditt köp när du anger koden SEP21. Du hittar deras utbud här.

Krämig chiapudding – så här gör du

Den perfekt chiapuddingen är krämig och lagom fast i konsistensen. Tänk dig som fruktkräm. Jag brukar göra ganska mycket pudding åt gången så att vi har i kylen att ta av. Eftersom en chiapudding behöver tid på sig att svälla så är det bra att ha lite klart när suget faller på.

chiapudding

Att tänka på:

 • Vätskan – använd en fet mjölk typ kokosmjölk eller lättare mjölk i kombination med kvarg eller yoghurt. Använder du enbart en lättare mjölk typ komjölk eller madelmjölk, så får chiapuddingen en slajmig och seg konsistens.
 • Smaksättning – Om du ska smaksätta din pudding så blanda det med vätskan innan du har i fröna för bäst resultat. Du kan till exempel smaksätta med vanilj, kakao, kardemumma, lakritspulver med mera. Ibland kan det vara lite svårt att blanda kryddor i kall vätska så en mixerstav kan vara bra att använda. Men använd bara sked för att blanda när du har haft i fröna.
 • Dosering – I regel tar jag 1 msk frö till 1 dl vätska men det kan variera. Börja med 1:1 och låt därefter stå och svälla. Blir puddingen för tjock, späd med lite vätska. Blir den för rinnig och tunn, öka på med frö.
 • Tillredningen – När du har rört ner fröna i mjölken så låt blandningen stå i 10-15 min. Rör sedan om igen då fröna i början har en tendens att lägga sig på botten. Låt sedan puddingen stå och svälla en längre stund. Desto tunnare vätska du har desto längre tid behövs. När jag använder fet kokosmjölk så räcker det ofta med en timme eller två men med en tunnare vätska behöver puddingen ofta stå uppemot 8-10 timmar för att bli riktgt krämig. Ett tips är då att göra den på kvällen och låt svälla i kylen över natten. Men ta gärna fram den en stund innan servering då den är godast lite rumstempererad och inte kylskåpskall.

Vad är chiafrö?

Chia är små frön, påminner i storleken om vallmöfrö och i egenskapen av linfrö. De suger upp vätska effektivit och är otroligt rika på fiber.

 • Rika på omega-3 (motverkar bl a pms och depression samt hämmar inflammationer)
 • Fulla av protein (21 % protein och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna)
 • Förser kroppen med viktiga mineraler (bl a magnesium, zink och kalium)
 • Rika på fiber
 • Fyller ut magsäcken och ger lång mättnad
 • Ger dig ökad uthållighet
 • Antioxidanter i massor
 • De fyller på kroppens järndepåer

Jag beställer alltid mina chiafrö från Bodystore då de har ett brett utbud som håller hög kvalitet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply