I söndags testade jag ett nytt recept på paj som blev riktigt lyckat. Klassisk ost- och skinkpaj, eller quiche lorraine, är en av mina favoriter sedan barnsben. Jag minns att mamma ofta gjorde den på helgen och hur god jag tyckte att den var. Då gillade jag den baserad på vanlig hushållsost Krämig och god och med mild smak. Här kommer en lite mer ”vuxen” variant med en mer smakrik ost som Västerbotten. Självklart kan man hoppa över kycklingen och göra en helt vegetarisk paj.
Kycklingpaj med västerbotten ost, 4-5 port
Pajskal:
- 100 gr smör
- 25 gr kokosolja
- 1,5 dl pofiber
- 0,5 dl kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- salt
Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna. Om degen blir för lös så ha i ytterligare lite pofiber och kokosmjöl. Om degen blir för torr, så ha i lite vatten. Tryck ut i en pajform som är ca 25 cm i diameter. Låt stå i frysen i 5-10 min och förgrädda sen i 170 grader i ca 5 min eller tills den fått lite färg och skorpa.
Fyllning:
- ca 2 dl tärnad tillagad kyckling
- 0,5 purjolök
- Smör eller olja till stekning
- 2 dl riven västerbottenost
- 6 ägg
- 2 dl kokosmjölk (kokossmaken ”döljs” av ostsmaken. Vill du ha mer mejerier kan du ha grädde eller ev 1 dl kokosmjölk och 1 dl grädde)
- Salt
- Svartpeppar
Strimla purjon och fräs i lite smör eller olja tillsammans med kycklingen. Låt purjon bli mjuk och dra sedan av plattan. Fördela jämt i pajskalet. Blanda ägg, ost och kokosmjölk i en bunke tillsammans med lite salt och peppar. Häll sedan över kycklingen och purjon i pajskalet.
Grädda i 200 grader i ca 40 min eller tills pajen ”stannat” och fått fin färg. Servera med en fräsch sallad.
4 Comments
Eva Lindblad
23 augusti, 2016 at 09:19Tack snälla för tipset. Det blir middagen i morgon.
I dag blir det fisk.
//Eva
admin
23 augusti, 2016 at 18:42Hoppas det smakar :)
ulrica
30 augusti, 2016 at 14:57Tack för recept så gott. Lånade och delade på min blogg, länkar givetvis tillbaka till dig.
admin
30 augusti, 2016 at 18:17Åh tack!