3 In Annika tipsar

Boostar med c-vitamin inför hösten

Inlägget innehåller affiliate-länkar

Så här när hösten närmar sig så kan man göra klokt i att förbereda sig med lite extra c-vitamin. Det finns flera studier som visar på att c-vitamin faktiskt kan ge oss ökat immunförsvar och bättre skydd mot bland annat förkylningar. Barnen är tillbaka på förskola och fritids sen nån vecka tillbaka. Dels så träffar de fler personer och därmed utsätts för fler baciller och dels tar all lek och stoj på energin. När kroppen är trött så är den extra känslig för baciller och infektioner. Därför känns det bra att boosta deras immunförsvar så gott det går genom kosten.

ebbapaprikor

Paprika är en rik källa till c-vitamin.

Vad ska man äta för att få i sig tillräckligt med c-vitamin?

Jag skrev ett inlägg om just fördelarna med c-vitamin för ett par veckor sedan. Du kan läsa det här. Då tog jag upp den vanliga missuppfattningen att man tänker på apelsiner när c-vitamin nämns. Visst finns c-vitamin i apelsiner men i ganska låg dos i jämförelse med andra grönsaker. 

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på minst 75 mg per dag. Barn 20-50 mg beroende på ålder. 100 gr paprika ger dig 200 mg c-vitamin medan 100 gr apelsin bara ger dig 50 mg. Jag försöker boosta hela familjen med extra c-vitamin nu inför höst och vinter och då gäller det att välja livsmedel som ger rejält med c-vitamin. 

Bra källor till c-vitamin:

 • Nypon
 • Paprika
 • Svarta vinbär
 • Broccoli
 • Kiwi

Själv tar jag extra tillskott av c-vitamin så här års men när det kommer till barnen så ger jag dem inte extra tillskott. Jag försöker se till att de får i sig rejält genom maten. Mitt hemliga knep är att ha i en tesked organic green blend från VitaPrana i barnens smoothies. Det är ett ekologiskt grönt pulver som innehåller 23 olika näringsrika ingredienser som nässlor, chlorella, tranbär och spenat. Jag gillar VitaPranas produkt extra då den är helt fri från tillsatser och konserveringsmedel. Det ger en grön färg och en liten bismak så för barnens skull döljer jag det med färg och smak från till exempel kakao och blåbär. Du kan hitta organic green blend här. Påsen kostar en slant med är extremt dryg.

organic green blend

Varför extra tillskott kan behövas

Som jag brukar nämna för de personer som jag ger kostrådgivning – de mängder som vanligen anges som rekommenderat dagligt intag av olika vitaminer och mineraler, är vad man minst behöver. Det är det som kroppen behöver för att inte bli sjuk. Det vill säga hålla sig ”osjuk”. Jag nöjer mig inte med att jag och min familj ska hålla sig osjuk. Jag vill att vi ska må så bra som vi bara kan och då kan mer behövas. 

Orsaker som gör att du kan behöva extra tillskott:

 • Stress
 • Bristande tarmflora
 • Bristande kvalitet på maten

Om är stressad och har varit stressad under en längre period så är det troligt att kroppens lager inte når optimala nivåer. När vi stressar så tar kroppen från våra lager för att hålla oss friska och fungerande. Ett extra tillskott kan vara en god hjälp för kroppen att återhämta sig.

Stress kan även påverka vår tarmflora negativt. Du kan läsa mer om tarmflora här:

Tarmflora – nyckeln till god hälsa

8 tips för god tarmflora

Tarmflora är de livsviktiga bakterier som finns i din mage och tarm. De som gör att du överhuvudtaget kan leva. Har du en mindre bra tarmflora så innebär det att din tarm sämre kan ta upp och utnyttja näringen från maten. Har du en fattig tarmflora så innebär det att kroppen inte kan ta upp vitaminer och mineraler från maten du äter. Du behöver du få i dig extra mycket så att kroppen har en chans att ta upp tillräckligt.

Själv har jag precis avslutat en penicillin-kur vilket är förödande för tarmfloran. Antibiotika gör ingen skillnad på goda och onda bakterier och tarmfloran tar rejält med stryk efter en kur. Därför fyller jag på extra nu med olika vitaminer, mineraler och probiotika. Både genom mat men även genom tillskott.

Nu när semestrar är slut och livet rullar på i full fart igen så är det inte alltid man har så mycket tid som man skulle önska i köket. Det kanske blir en del färdigmat som köpta köttbullar eller andra halvfabrikat. Vi gör alla vårt bästa och vill ha fram bra mat men det är inte alltid tiden finns där. När maten blir lite si så där så är det tyvärr på bekostnad av näringen. Vet man att man stressar och slarvar med kosten så är ett tillskott verkligen att rekommendera.

Passa på och utnyttja erbjudandet

Jag såg att Bodystore fantastiskt lägligt har upp till 30 % på flera bra c-vitamintillskott. Du kan se hela utbudet här. Min personliga favorit, som jag själv äter, c-vitamin från VitaPrana kan du klicka hem till 30 % rabatt. Du hittar den här. Jag klickade själv precis hem två burkar ;)

cvitamin-33

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Nisse Hult
  22 augusti, 2016 at 09:12

  Hej Annika
  I morse gjorde vi ett tillägg till vår favoritgröt på morgon nämligen ”falsk mannagrynsgröt”gjord på mandelmjöl, ägg, grädde,
  i form av att vi vispade in nyplockade blåbär direkt i gröten
  O så gott det blev och vilken härlig blå färg på gröten

  • Reply
   admin
   23 augusti, 2016 at 08:17

   Låter riktigt gott! Tack för att du delar med dig :)

 • Reply
  Mona
  23 augusti, 2016 at 15:07

  Har du använt Nypon I någon form ? Isåfall till vad?

 • Leave a Reply