I söndags testade jag ett nytt recept på paj som blev riktigt lyckat. Klassisk ost- och skinkpaj, eller quiche lorraine, är en av mina favoriter sedan barnsben. Jag minns att mamma ofta gjorde den på helgen och hur god jag tyckte att den var. Då gillade jag den baserad på vanlig hushållsost Krämig och god och med mild smak. Här kommer en lite mer ”vuxen” variant med en mer smakrik ost som Västerbotten. Självklart kan man hoppa över kycklingen och göra en helt vegetarisk paj.

västerbottenpaj

Kycklingpaj med västerbotten ost, 4-5 port

Pajskal:

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna. Om degen blir för lös så ha i ytterligare lite pofiber och kokosmjöl. Om degen blir för torr, så ha i lite vatten. Tryck ut i en pajform som är ca 25 cm i diameter. Låt stå i frysen i 5-10 min och förgrädda sen i 170 grader i ca 5 min eller tills den fått lite färg och skorpa.

Fyllning:

Strimla purjon och fräs i lite smör eller olja tillsammans med kycklingen. Låt purjon bli mjuk och dra sedan av plattan. Fördela jämt i pajskalet. Blanda ägg, ost och kokosmjölk i en bunke tillsammans med lite salt och peppar. Häll sedan över kycklingen och purjon i pajskalet. 

Grädda i 200 grader i ca 40 min eller tills pajen ”stannat” och fått fin färg. Servera med en fräsch sallad.

ostpaj

pajbit

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *