Behöver man ta kosttillskott och i så fall varför? Om man äter varierat och i grunden bra mat så måste man väl få i sig det man behöver, eller? Piller är väl inte speciellt naturligt?

Den frågan fick jag av en läsare häromdagen och jag tror att många kan ha funderingar kring eventuella kosttillskott så därför vill jag även lyfta frågan här. Mitt svar på den första frågan om huruvida piller är naturligt vis att nej piller är så klart inte naturligt. När såg du en piller-buske sist, liksom? Och helst hade vi ju så klart velat vara utan dem. Men mitt svar på om vi behöver kosttillskott är att ja, idag behöver i princip alla av oss någon form av kosttillskott och då främst omega-3 och d-vitamin. 

kosttillskott

Jag är fullt medveten om att åsikterna går isär på denna fråga och många menar att vi absolut inte behöver några kosttillskott. Det finns studier som visar att vi inte behöver kosttillskott. Men det finns även studier som visar att vi behöver kosttillskott. Det finns mer eller mindre studier som stödjer allt och alla på nåt sätt beroende på vilka studier man väljer och hur man ser på dem.

Men jag resonerar så här:

Mycket av den mat som vi äter idag är tyvärr ganska näringsfattig. Grönsaker och frukter skördas innan de hunnit mogna för att sedan få mogna klart i packutrymmet på ett lastfartyg. Djur föds upp under stress och matas ofta främst med mat som de inte är designade för att äta, som spannmål istället för gräs till exempel. Mycket mat ska produceras och det ska gå snabbt och vara billigt. Självklart måste man kompromissa någonstans och tyvärr blir det ofta på näringsinnehållet. 

bovetegröt

Bovetegröt – en naturligt glutenfri frukost

Så även om piller absolut inte är naturligt så är inte heller vår mat så naturlig och näringsrik som vi kan tror och önska, och därför kan kosttillskott vara något som vi faktiskt behöver och mår bra av. Och varje morgon ligger den en liten hög med piller där bredvid min frukosttallrik.

För ett tag sedan gjorde jag en liten inläggs-serie här på bloggen om några av de kosttillskott som jag rekommenderar och för dig som är nyfiken och intresserad av mer så tipsar jag om att läsa dem:

Omega-3

D-vitamin

Zink

Magnesium