2 In Personligt

Nutellaglass

Hej på er!

Fredag igen och min sista lediga vardag och slutet på mamma-ledigheten. På måndag väntar jobbet för mig igen. Men vilken sommar det har varit! Igår kväll var jag ute och sprang och det finns inget bättre sätt att rensa tankarna om du frågar mig. Det är som meditation. I huvudet gick det runt tankar om sommaren som gått. Den har varit helt fantastisk! Vädret, nja not so much men denna sommars innehåll har varit desto bättre. Nya vänner har kommit in i mitt liv. Gamla borttappade vänner har hittats igen. Härliga minnen har skapats. Nya dörrar har öppnats och därmed nya möjliga riktningar i livet. Helt fantastiskt!

IMG_2065[1]  IMG_1868[1]

Nu ska jag dela med mig av något som är så gott att det nästan borde vara olagligt ;) men fullt lagligt och gott för både kropp och själ. Nutella-glass! Men innan jag kommer till själva receptet så vill jag bara berätta lite om erythritol. Det är det som jag har sötat glassen med och då tänker ni kanske – sötningsmedel är väl inte cleant?! Och det är just anledningen till att jag vill ägna lite tid åt detta innan själva receptet kommer.

Erythritol är en naturlig sockeralkohol med noll kolhydrater och noll kalorier. Vanliga fabrikat är Sukrin eller Icas Sötströ som jag vet att många använder. Om du läser innehållsförteckningen så ser du att det står att det består av 100 % kolhydrater men att det samtidigt innehåller noll kalorier. Hur går det ihop? Jo kroppen tar inte upp sockeralkoholer och därför är det energilöst och påverkar inte blodsockret och därmed ingen insulinutsöndring.Det finns naturligt i frukt och i en del grönsaker. Den höjer inte blodsockret och är 60-70% söt som vanligt socker.

sötströ

I receptet här nedanför så kan du så klart hoppa över sötning helt om du vill (ett tips är att använda laktosfri grädde som är lite sötare i sig självt än vanlig grädde) eller söta med till exempel honung. Men jag valde erythritol för jag ville ha en söt glass denna gång men utan smaken som honung ger.

Då till receptet! Idéen väcktes när jag fick med hem en burk med nougatkräm och från lchfklubben härom veckan. Den är en riktig goding och man får passa sig så att man inte skedar i sig hela burken på stört. Tankarna började redan gå runt i huvudet på mig och nu när det varit varmt i ett par dagar så passade det perfekt att experimentera lite med glass.

IMG_1673[1]

Jag har en grund-recept på vaniljglass som jag brukar utgå ifrån så jag delar med mig av det först och därefter tar vi nutella-glassen. Vi har en glassmaskin här hemma som jag alltid använder men jag skulle tro att det funkar att frysa smeten även om du inte kör den i glassmaskin först. Men jag skulle tro att glassen ev lite lite isigare eftersom glassmaskinens uppgift är att minska på iskristallerna.

Vaniljglass, 3-4 portioner

 • 2 dl vispgrädde (laktosfri för lite sötare smak)
 • 1 dl mjölk
 • 3 ägg
 • 2 msk sötströ (frivilligt, går bra att utesluta eller ta honung istället)
 • 1 tsk vaniljpulver

Häll upp grädden i en bunke och vispa lagom hårt med elvisp.

I en annan bunke vispar du ägg, sötning och vanilj pösigt. Tillsätt mjölken till äggen och blanda.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden i äggsmeten med en slickepott. Se till att det blandas väl utan klumpar men försök att behålla gräddens fluffighet så gott det går. 

Med glassmaskin: följ instruktionerna för din maskin. Men min tar det ca 20-30 min tills lagom konsistens. Ät direkt eller frys in i bunke.

Utan glassmaskin: Häll upp smeten i en burk med lock och frys i minst 3-4 timmar. Testa att röra om i glassen var 30e minut de första två timmarna för att minska på iskristallerna.

Har glassen varit fryst länge så blir den hård och ställ gärna fram den en stund innan den ska ätas. 1-2 timmar i kylskåpet eller 30 minuter i rumstemperatur.

Den här glassen är supergod som den är och är smakar gräddigt och gott av vaniljen. Tillsammans med färska (eller frysta) bär är det en fantastisk dessert!

Då till mitt senaste experiment – nutellaglass…

Nutellaglass, 3-4 port

 • 1 sats glass enligt receptet ovan
 • ca 0,75 – 1  dl sockerfri choklad/nougatkräm (Om kylskåpskall så ställ fram i rumstemperatur en stund så blir den lösare)
 • 0,5 dl hasselnötter
 • ev extra nougatkräm till severing

Grovhacka nötterna och rosta tills gyllene i en torr stekpanna. Gör glassen enligt receptet ovan. När glassen är klar så öser du upp den lite i taget till en burk och varvar med nötter och nougatkräm. Var försiktig och rör inte runt för mycket med nougatkrämen för du riskerar du att det blandas ut för för mycket med vaniljglassen. Du vill ha det marmorerat och inte helt blandat. På med lock och in i frysen i ett par timmar. Ta fram en stund innan servering (se grundreceptet ovan). Toppa gärna med en extra klick nougatkräm bara för att den är sååå god eller kanske en klick grädde?

IMG_2046[1]

IMG_2039[2]

Njut!

Hoppas ni testar och dela gärna med er av olika smaksättningar som ni testar eller som ni tror skulle kunna vara goda så testar gärna jag. Om ni har instagram så får ni gärna hashtagga #cleaneatingbyannika om ni testar mitt glassrecept. Så kul att få ta del av era saker!

Annika

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  marie
  14 september, 2015 at 14:18

  Hej! låter supergott! måste dock tipsa om att det är väldigt enkelt att göra egen hasselnötskräm!! Katrins nougatkräm är god men tillverkas i Italien och är åt hellskotta för dyr!! tack annars för receptet!

  • Reply
   admin
   14 september, 2015 at 19:35

   Tack för tipset! Ska testa det vid tillfälle :)

  Leave a Reply