15 In Personligt

Mellanmålets vara eller icke vara

Den här veckans tema i bloggnätverket Svenska hälso- och träningsbloggar är, som du säkert redan förstått mellanmål. Här hittar du länkar till tidigare inlägg om mina tankar kring vad hälsa är och vikten av att röra på sig.

Ja, det här med mellanmål. Ska man äta dem eller inte? Och vad ska man i så fall äta? När? Vem? Varför? Frågorna är många.

Om vi går fem år tillbaka i tiden så var jag en riktig mellanmåls-junkie. Jag behövde mellanmålen för att inte dö av hunger. Om jag åt min frukost vid 6 innan jobbet så var det inte en chans att jag skulle orka fram till 11-12 och lunch utan mellanmål däremellan. Min man brukade skratta åt mig och att jag varje morgon packade en hel väska med vad jag skulle ha med mig att äta på jobbet under dagen. Lunch och 2 mellanmål blir en del… Jag minns att jag alltid planerade och såg till att det fanns nåt att stoppa i sig. Skräcken var att bli hungrig och inte ha nåt att äta.

Grejen var att då åt jag en kost som var relativt hög på kolhydrater. Grejen med kolhydrater är att de höjer vårt blodsocker och ger oss ett insulinpåslag och när blodsockret sedan ofrånkomligt sjunker, så kommer hunger och sug som ett brev på posten. Nu när jag istället äter en kost baserad på protein och hälsosamma fetter så är mitt blodsocker mycket mer stabilt och jag får aldrig de där hungerattackerna som jag kunde få förr.

Därför äter jag i regel inte mellanmål. Om jag har kört ett hårt träningspass på dagen och känner mig hungrig så äter jag något men en vanlig arbetsdag t ex, så behövs inget mellanmål. Jag går efter mina hungersignaler och om min kropp inte signalerar hunger så tänker jag att då är den nöjd som den är.

Tänk efter lite, det är helt logiskt. Tänk tillbaka på tiden då vi var jägare och samlare som vi människor trots allt har varit under den absolut största tiden här på jorden. Inte tillagade vi mat var tredje timme. Vi jagade, tillagade och åt. Det kunde gå dagar mellan våra mål så vi såg till att äta oss rejält mätta på kött, fett, bär, nötter och annat som vi hittade i naturens skafferi.

Är du hungrig så ska du absolut äta. Ingen ska behöva gå hungrig! Men känn efter för en stund – är det sug eller hunger? Fundera även kring hur det kommer sig att du är hungrig redan ett par timmar efter din senaste måltid. Mitt tips skulle vara att öka på frukost, lunch och middag så att de håller dig mätt längre. Fett mättar bäst så häll över lite olja, ta en avokado till, eller ett gäng oliver. 

Men om du är hungrig och behöver nåt extra mellanmålen så är här några tips från mig:

Kesofrutti, chiapudding och björnbärssmoothie är tre goda och mättande mellanmål. Klicka på namnen för att komma till recepten. 

Mellanmål - äta eller inte äta-2

 

Om du är nyfiken på fler tips kring mellanmål så kika in hos Camilla som tipsar om ett gott mellanmål som passar dig som tränar mycket och inte är insulinkänslig. Även Ida,  Helena och Malin delar med sig av sina favorit-mellanmål.

Lämna gärna en kommentar och dela med dig du också av tankar och tips!

 

 

 

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  28 oktober, 2015 at 09:40

  Jag håller med dig, och märker också att mellanmålen blir överflödiga om man äter rejält med riktig mat. Nu äter ju jag gärna kolhydratrikt, men jag drar inte heller ner på fettet. Faktum är att jag äter nästan alla mina kalorier i två stora huvudmål, som håller mig mätt i 8 timmar vardera. Men visst kan det vara gott med ett litet mellanmål ibland ;) men då väljer jag oftast frukt, eller något skitonyttigt, som godis, haha.

 • Reply
  Malin
  28 oktober, 2015 at 09:45

  Intressant det där tycker jag. Och svårt. För hur vet man egentligen vad som är vad? Jag vet bara att om jag inte äter mellanmål så går jag ner i vikt, rejält. Och har ingen energi i kroppen. Är egentligen inte så störd av varken hunger eller sug, så glömmer mellis rätt ofta ändå, men för mig verkar det liksom vara ämnesomsättningen som är så hög. Påverkas den också av kostsammansättningen?

  • Reply
   admin
   29 oktober, 2015 at 14:54

   Ämnesomsättningen som man har skulle jag säga dela är genetiskt betingad men också beroende på om/hur mycket man tränar och kroppssammansättningen av muskler resp fett. En kropp med mycket muskler kräver ju mer energi.

 • Reply
  Ida
  28 oktober, 2015 at 10:00

  Jag håller absolut med om att man inte ska äta mellanmål bara för att. När jag inte ammar äter jag fyra gånger om dagen. Jag har fått hjälp med mitt kostupplägg för att det ska fungera tillsammans med min träningsmängd. Det är kolhydrater men inga mängder. Jag skulle nog inte orka äta mer per måltid utan äter mig rejält mätt varje gång. Så ett mellanmål behöver jag när jag tränar. Om jag har perioder jag inte gör det kan jag ofta skippa mellanmålet. Men utan det vid träning har jag märkt att jag får sämre resultat. :)

 • Reply
  Tips på mellanmål - Liltraining
  28 oktober, 2015 at 10:55

  […] i utan acai, vetegräs och spirulina för att höja näringsvärdet.  Precis som Ida och Annika tycker jag att smoothie är en vinnare. Enkelt att göra, kan lätt tas med vid behov och med […]

 • Reply
  Maria Lavestedt Segeblad
  28 oktober, 2015 at 11:10

  Vi tänker lite olika kring mellanmålets vara eller icke vara. Jag håller med dig om att det ska vara proteinrikt och högt näringsvärde, och att man inte ska äta bara för att äta. Men jag mår bättre av att äta lite ofta, och jag älskar att experimentera med mellanmål. Jag hade i flera år problem med min mage och åt då inte särskilt bra och även sällan men mycket. Jag kunde inte hålla mig långt borta från en toalett om man säger så. Sen jag började äta lite men ofta, och adderade därmed ett mellanmål på em så mår jag mycket bättre. Men det är viktigt det du skriver att är en hungrig ska en äta. Och även att försöka skära ner på snabba kolhydrater.

  • Reply
   admin
   29 oktober, 2015 at 14:52

   Det viktigaste är att vi lär oss tyda signalerna våra kroppar sänder oss och vi är alla olika. Tack för din kommentar!

 • Reply
  Träningsblogga - Ida
  28 oktober, 2015 at 11:14

  Jag äter heller nästan aldrig mellanmål. Dels hinner jag inte på jobbet (eller det är säkert lögn, men jag glömmer av det på jobbet) och dels har jag så dålig fantasi så jag vet aldrig vad jag ska göra till mellanmål. Undantaget är om jag är ledig och bara går hemma, då måste jag ha något litet… Men det är väl mest för att man har så mkt tid att fördriva och kylskåpet nära till hands :D

  • Reply
   admin
   29 oktober, 2015 at 14:51

   Tror det ligger mycket i det där att man har närmre till kylskåpet ;)

 • Reply
  Anna
  28 oktober, 2015 at 20:34

  Alla är vi olika och därför kan vi inte heller äta som varandra allihop, det gäller att känna in precis som du skriver.

 • Reply
  Camilla
  28 oktober, 2015 at 21:06

  Kloka och tänkvärda tankar.

 • Reply
  Mellanmål, tips och trix - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar
  29 oktober, 2015 at 12:41

  […] ”Cleaneating by Annika” diskuterar om mellanmålet verkligen behövs. […]

 • Reply
  helena Enqvist
  31 oktober, 2015 at 18:49

  Intressanta tankar. Jag själv måste äta lite och ofta för att inte gå hungrig och orka träna. Jag äter ofta frukost väldigt tidigt och har svårt att äta mycket då. Lunchen blir lite senare och tränar ofta innan middagen efter jobbet. Då funkar det inte riktigt utan mellanmål. Å andra sidan äter jag ganska mycket kolhydrater så vem vet hur det skulle bli om jag drog ned lite på det?
  Den där kesofruttin lät god! Bra tips.

 • Reply
  Mellanmål är inget för mig - FIT by Emma Hå
  1 november, 2015 at 20:56

  […] MER: >> “Mellanmålens vara eller icke vara” >> “Äter du […]

 • Reply
  Victoria Karlsson - Mellanmål att köpa
  21 november, 2015 at 18:42

  […] Camilla, Ida, Helena, Malin, Maria, Annika M, Annika L och Charlotta. […]

 • Leave a Reply