0 In Sötsaker - recept

Rulltårtans dag

När vi satt och åt frukost imorse så hörde jag på radion att det var rulltårtans dag idag. Ja, så varför inte ägna en stund så här den sista semesterdagen med att baka en rulltårta? Sagt och gjort.

Själva kakan är fri från gluten, mejerier och nötter. En perfekt botten som kan varieras till tusen med olika smaksättningar och fyllningar. Extra bra då så många med särskilda krav/önskemål kring kost kan äta den.

IMG_2097[1]

Grund-recept för rulltårta

  • 4 ägg
  • 4 msk sötning (kokossocker, honung, björksocker, stevia – välj själv och smaka av)
  • 4 msk kokosmjöl
  • 2 msk pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver

Värm ugnen till 200 grader varmluft eller 180 grader vanlig. 

Vispa äggen och sötningen ljust och fluffigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna i en bunke vid sidan av. Häll sedan ner i äggsmeten och vispa snabbt ihop för hand för att undvika att för mycket luft går ur äggen. Blanda tills slätt men inte längre. 

Häll/ös ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper på och använd en kavel för att kval ut smeten tills lagom storlek och tjocklek. Dra försiktigt av det översta pappret.

Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter men lite inte blint på tiden utan håll koll på den så att den inte blir övergräddad (ugnar är så olika effektiva). Den ska stelna men inte ha för mycket färg. Då kan den bli svår att rulla snyggt sen och blir lätt hård och tråkig.

Ta ut ur ugnen och låt svalna. När den har svalnat så lossar du försiktigt pappret under den men låter den sedan ligga kvar under tiden som du lägger på din fyllning. Det blir enklare att rulla om du har lossat den från pappret före. Tänk på att låta kakan svalna om din fyllning består av smör, grädde eller annat som kan smälta lätt.

Nu då till dagens variant – Gräddig jordgubbsrulltårta

Gräddig jordgubbsrulltårta

  • 1 sats rulltårta enligt receptet ovan
  • 2 dl grädde
  • färska eller frysta jordgubbar (några stycken)

Baka kakan enligt receptet ovan. 

Vispa grädden luftig och ganska hård.

Färska jordgubbar – mosa dem med en gaffel. Häll av ev överflödig saft. Rör försiktigt ner i grädden med en slickepott. Ha i lite jordgubbar i taget. Har du i för mycket från början så riskerar grädden att bli för lös och rinnig. Ha i tills du tycker att färgen är fin, konsistensen bra och smaken god. Söta ev om du vill.

Frysta jordgubbar – Låt dem stå framme eller värm försiktigt i micro tills de är halvtinade. Mosa dem med en gaffel. Häll av ev överflödig saft. Rör försiktigt ner i grädden med en slickepott. Ha i lite jordgubbar i taget. Har du i för mycket från början så riskerar grädden att bli för lös och rinnig. Ha i tills du tycker att färgen är fin, konsistensen bra och smaken god. Söta ev om du vill.

Bred sedan ut på kak-botten men se till att den är helt kall först så att grädden inte smälter. Rulla sedan försiktigt ihop rulltårtan. Försök att rulla så tight du kan.

Rulla in i plastfolie och lägg i kylen en stund innan servering.

IMG_2094[1]

IMG_2098[1]

 

Jag hoppas att ni gillar receptet och använd gärna receptet för inspiration för egna smaksättningar och fyllningar. Om ni vill så får ni väldigt gärna dela med er genom en lite kommentar här under inlägget (klicka på rubriken och scrolla ner så kan ni kommentera under inlägget).

Om ni har vänner som ni tror skulle uppskatta receptet, så dela det gärna på facebook eller annat. Det gör du snabbt och lätt genom att klicka på ikonerna under rubriken (om de inte syns så klicka först på rubriken så kommer de fram).

Annika

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply