0 In Personligt

Måndagsmorgon och mejerier

God morgon!

Måndag morgon och inte vilken måndag som helst… Dags för mig att jobba igen efter att ha varit föräldraledig sedan mars 2014. Har inte jobbat på ett tag med andra ord. Blandade känslor minst sagt. Det ska bli riktigt kul att träffa alla kolleger igen men det känns samtidigt lite sorgset att en period i livet som jag verkligen har älskat, är över.

Ska väl tillägga att jag bara ska jobba i tre veckor för att sedan gå på tjänstledighet igen. Jag är högstadielärare och ska läsa in fullbehörighet att undervisa i svenska under hösten och våren. Så om tre veckor svidar jag om och intar rollen som universitets-student (igen).

d05268693d38b19edd4851204edb7188

Semestern är slut och dags för mer vardag och rutiner. Jag känner att det har blivit lite för mycket av det goda en senaste tiden och nu är det dags för bättre vanor igen. För min del så har det blivit alldeles för mycket bakande och överdoserande av mejerier (om än lågkolhydrat så är för mycket av något aldrig bra) i form av grädde med bär, glass och annat gott.

Det har gjort att mitt sockersug har ökat på och jag är sugen på nötter, mörk choklad och allt möjligt mellan måltiderna trots att jag egentligen är mätt. Egentligen är det väl inte hela världen men jag gillar inte känslan av att vara ”styrd” av ett sug och jag tror också att man bör undvika att äta mellan måltiderna dels för tändernas skull men även för att låta magen och kroppen vila.

För att stanna kvar lite vid magen – min mage och dess temperament är en historia i sig. Den har strulat så länge jag kan minnas och redan som barn så kunde jag få jätteont i magen helt utan anledning (kändes det som). Sedan jag la om till lågkolhydratskost så blev magen from som ett lamm och magproblemen nästintill försvann. Men den senaste tiden har magen gjort sig påmind lite då och då igen genom mer eller mindre oangenäma problem. Om min mage inte funkar och inte mår bra, så funkar inte jag. Så är det bara. Så magen är jätteviktig för mig att ha ordning på och se till att den mår bra.

Jag har ett tag misstänkt att magstrulandet kan höra ihop med att jag ätit en hel del mer mejerier än vanligt den senaste tiden. Inte bara grädde med bär och glass som jag skrev ovan utan också kvarg, yoghurt och liknande till frukost, mellis och kvällsmat har varit vanligt. Så de senaste veckorna har det växt fram en tanke hos mig att jag borde nog dra ner ganska rejält på mejerierna och nu har jag bestämt mig för att gör slag i saken.

Det finns en hel del bra saker hos mejerier:

  • 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver
  • Fullvärdigt protein av högkvalitet som hjälper oss bland annat vid muskeluppbyggning
  • alla de livsnödvändiga aminosyrorna (protein) som vi behöver

Men det finns en baksida också och våra kroppar är i grunden inte gjorda för att dricka mjölk. Vi är designade för att dricka modersmjölk när vi är små, that’s it. Kossans mjölk är för kalven, inte för oss.

Jag har förstått att många som har mag-problem mår bra av att plocka bort mjölken så därför känner jag att det kan vara värt ett försök. Så under en period framöver så kommer ni alltså att få se mer av olika mejerifria recept då jag testar mig fram på mejerifri-mark :)

Vad har ni för tankar och erfarenheter kring mejerier och mejerifritt? Dela gärna med er!

Ha en fantastisk måndag så hörs vi senare!

Annika

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply