Visst är det fantastiskt att gott och nyttigt går att kombinera i en och samma lilla boll? De här nyttiga och goda chokladbollarna är lite som att äta kakan men ändå få ha den kvar. Inte behöva kompromissa på smak och gottighet liksom. En eller två såna här bollar till kaffet är en riktig njutning! De går även hem hos barnen och det känns bra att låta dem få nåt gott utan allt tillsatt socker och färgämnen som man får med köpe-gott.
En liten boll med ren och naturlig njutning!
Annikas nyttiga chokladbollar, ca 12 st
- 12 st urkärnade färska dadlar (om lite torrare så lägg i blöt en timme eller två innan)
- 2 dl blandade nötter
- 1 msk kokosfett
- 2 msk kakao
- 1 msk kallt kaffe
- en nypa salt
- kokosflingor och hackade nötter till rullning
Mixa nötterna ganska fint. Lägg i dadlarna, kokosfettet, kakaon och kaffet. Mixa tills att har gått ihop till en smet. Forma sedan bollar och rulla i kokos och nötter. Kyl bollarna minst 1 timma. Håller upp till 1 vecka i kylen. Går även utmärkt att frysa.
Näringsvärde per boll: 97 kcal, 3 gr protein, 6 gr fett, 6 gr kolhydrater
Tål du inte nötter? Då ska du testa mitt nötfria recept på dadelbollar. Det är en riktig höjdare! Om du, som jag, gillar lakrits så kan jag rekommendera att slänga i en tesked eller två med lakritspulver. Mums! Eller pressa lite apelsin ner i smeten. Choklad och apelsin är ju en klassiker!
1 Comment
Paula
20 mars, 2016 at 18:01Dessa chokladbollar såg både goda och riktigt mumsiga ut. Verkar vara också lagom lätta att göra (Skrev upp receptet direkt ). Tycker om recept som inte har alltför lång ingredienslista. Dina recept ser annars också vara väldigt hälsosamma och bra till kroppen. Ha det så bra. : ) Kram/Paula