Om du vill undvika tillsatser i maten så är kryddor och särskilt burkar med olika kryddblandningar, något att ha koll på. Många tillverkade har de senaste åren blivit mycket bättre på att erbjuda kryddor och kryddblandningar utan så mycket tillsatser som man kunde se tidigare. Det är bra att utvecklingen går åt rätt håll. Men jag rekommenderar ändå alltid att du läser på innehållsförteckningen innan du bestämmer dig för att köpa.
SE UPP FÖR TILLSATSER I KRYDDOR
Rena kryddor, tänk oregano och basilika, är ofta bättre än kryddblandningar. Grillkrydda och tacokrydda var länge skräckexempel men det börjar komma bättre alternativ även där.
Men vänd ändå på burken och läs innan du gör ditt val. Om du kan hitta följare i innehållsförteckningen så rekommenderar jag att du ställer tillbaka den:
- Socker
- Smakförstärkare (t. ex. glutamat E 620-625)
- Surhetsreglerande medel
- Färgämnen
- Aromer
Att en produkt behöver tillsatta aromer och/eller smakförstärkare är ett tydligt exempel på bristande kvalitet. Bra produkter behöver inga smakförstärkare.
BÄTTRE KRYDDOR
Det är som sagt positivt att utvecklingen går åt rätt håll och nu för tiden kan du i regel hitta bra kryddblandningar i din vanliga affär. Sträva efter att hitta eko och med bara “riktiga” ingredienser. Rena kryddor. Håller råvarorna hög kvalitet så behövs inget annat i burken.
I min kryddsamling finns olika kryddor från mina favorittillverkare:
- Kung Markatta
- Spice Master
- Urtekram
- Herbamare
Det är alla märken som erbjuder ekologiska produkter utan tillsatser. Du brukar kunna hitta dem i de flesta välsorterade matbutiker numera. Det finns även bra kryddor bland mer traditionella märken som Santa Maria men du får ändå ha lite koll där för allt är inte helt utan tillsatser och allt är inte heller ekologiskt.
Hoppas du kommer att ha användning av denna lilla guide på temat tillsatser i kryddor. Om du har frågor eller vill lägga till något, så lämna gärna en kommentar.
Annika
No Comments