Att göra sin egen chilisås är inte alls svårt. Vinsten är att du slipper tillsatt socker och kan styra över smak och styrka själv. Jag har hittills inte kunnat hitta en enda chilisås i affären utan socker. Det där med socker i mat är ett mysterium för mig. Ännu mer så i något som tomatsås då tomater i sig har en naturlig sötma.

Jag tycker personligen att allt smakar godare om det är gjort från grunden och den här chilisåsen är inget undantag. Den här chilisåsen funkar så klart i alla recept där du brukar använda chilisås. Jag gillar att ha den i en köttfärsås eller gulasch eller varför inte som sås på pizzan. 

chilisås utan socker
Chilisås utan socker – Foto Annika Malm

CHILISÅS UTAN TILLSATT SOCKER

För en sats behöver du:

Gör så här:

  1. Ha i lite kokosolja i en panna som du låter bli varm. Stek sedan hackad lök, hackad chili och pressad vitlök i pannan. 
  2. När löken blivit glansig, så ha i de grovt hackade tomaterna och blanda.
  3. Tillsätt vitvinsvinäger, vatten och lite salt. 
  4. Låt koka upp för att sedan sänka värmen och låt sjuda i ca 30 min. Smaka av och salta eventuellt mer.
  5. Om du vill ha helt slätt så mixa med en stavmixer.
  6. Häll upp i rena glasburkar och låt svalna.

Annika

2 svar

  1. låter gott! Tänker på nästa års tomatskörd, hur är det med hållbarheten i burk? Eller ska man hellre frysa in i lagom stora paket för vinterns behov?

    1. Håller upp till en vecka. Är inte konserverad och innehåller inga konserveringsmedel. Går säkert att frysa men tomat kan bli lite mjölig när den varit fryst men är inte säkert man känner av det så här i en sås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *