0 In Grönsaker - recept

ANNIKAS VITKÅLSMOS

Det var hos Fanny på Lesscarbs som jag läste om vitkålsmos för första gången. Att göra mos på vitkål var verkligen en tanke som blev ett sånt där “aha-ögonblick” för mig. Jag hade inte tänkt på det själv men när jag läste om det så kändes det klockrent.

Det blir en ny variant på grönsaksmos som variation till blomkåls- och broccolimos. Jag tycker personligen att mos på vitkål blir lite krämigare än mos på blomkål eller broccoli. Det blir en lite annan konsistens, enligt mig. Moset får även en lite sötare smak som kommer fram när vitkålen tillagas. Om du gillar den söta smaken beror så klart på ditt eget tycke och smak.

I mitt recept så har jag hämtat inspiration från Fannys men har gjort en lite ändring. Nämligen att jag har lagt till grovmalen svartpeppar samt att jag väljer örtsalt. Personligen älskar jag ganska rejält med svartpeppar i mos och känner att det är ett måste.

vitkålsmos

Vitkålsmos – Foto Annika Malm

Jag gillar även att variera moset från gång till gång genom att ha i hackade örter, vitlök och annat som ger god smak. Variationsmöjligheterna är oändliga.

ANNIKAS VITKÅLSMOS, 4 PORT

För att göra vitkålsmos lagom till 4 portioner så behöver du:

  • 1-1,25 kg strimlad vitkål
  • 3-4 msk kallpressade kokosolja, ghee eller smör
  • örtsalt och grovmalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg den strimlade vitkålen i en kastrill och täck sedan med vatten samt salta.
  2. Låt koka upp och sänk sedan värmen något och låt småkoka i ca 10 min. Kålen ska bli mjuk men inte överkokt och mosig. Tänk på att ha på fläkten eller att öppna ett fönster då kokt kål inte är den mest angenäma doften…
  3. Häll av vattnet och tillsätt fett. Använd en mixerstav för att mixa till ett slätt mos. Smaka av med evenetuellt mer salt och grovmalen svartpeppar efter tycke och smak.
vitkålsmos

Vitkålsmos – Foto Annika Malm

FLER VARIANTER AV GRÖNSAKSMOS

Här på CEA finns flera recept på mos baserade på grönsaker  och nedanför hittar du länkar till några av recepten. Men tänk på att det måste inte vara så krånligt att variera. Ha i olika örter och kryddor så får du olika varianter på ditt mos utan att behöva följa något regelrätt recept. Våga experimentera och testa dig fram.

Brukar du göra mos på grönsaker? Har du någon favorit? Hur brukar du krydda och smaksätta? Dela gärna med dig i kommentarerna så att vi kan inspireras av varandra.

Hoppas det ska smaka!

Annika

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply