Brysselkål är en av mina absoluta favoriter bland grönsaker. Här serveras det på ett extra smarrigt sätt med ost och vitlök. Riktigt mumsigt!
![Västerbotten gratinerad brysselkål med vitlök](https://annikamalm.se/wp-content/uploads/2019/12/GRE_3474.jpg)
Kål i alla dess former är otroligt näringsrika. De är även rika på fiber som gör att mättnaden håller i sig lite längre. Mättnaden ökar även genom att mat värms upp och tillagas. Näringen i grönsaker blir även lättare för kroppen att ta upp om maten tillagats på ett skonsamt sätt.
![brysselkål](https://annikamalm.se/wp-content/uploads/2019/12/171213-brysselkål-med-mera-15.jpg)
Västerbotten gratinerad brysselkål med vitlök
Om brysselkålen äts som en större del av måltiden så är receptet lagom för 2 portioner. Om det däremot bara ska vara ett tillbehör så räcker det till flera.
Du behöver:
- 300 gr brysselkål
- 1 tsk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Salt och peppar
- 30 gr riven Västerbottenost
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Ansa brysselkålen genom att de bort den lilla stjälken och de yttersta bladen. Dela sedan i mitten.
- Hacka vitköken i bitar och lägg i en bunke tillsammans med brysselkålen. Häll över olja, salt och peppar. Blanda sedan runt så att kålen täcks.
- Bred ut på en plåt och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
- Strö sedan över osten och låt stå ca 5 minuter till i ugnen.
![gratinerad brysselkål](https://annikamalm.se/wp-content/uploads/2019/12/GRE_3479.jpg)
![signatur annika malm clean eating](https://annikamalm.se/wp-content/uploads/2019/11/signatur-annika-malm-clean-eating.png)
1 Comment
Louise
12 december, 2019 at 13:37Åh så gott med brysselkål, kommer aldrig att tröttna, tack för förslaget!