0 In Annika tipsar/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Dvitamin – allt du behöver veta

banner annonslänk bodystore

D-vitamin är ett hormon som är livssviktigt för oss och vår hälsa, ett så kallat essentiellt hormon. Vår främsta kålla till d-vitamin är solen under sommaren. Det finns även i viss mån, i maten som vi äter.

Våra kroppar kan lagra hormonet men bara i några månader. Därför är brist inte alls ovanligt här i Norden där vi har en ganska så kort sommar och en desto längre mörk vinter. 

Själv har jag varit en person som alltid haft en svacka under vintern med trötthet och nedstämdhet. D-vitamin har hjälpt mig oerhört mycket med det och sedan jag började ta det som tillskott för några år sedan så har jag mycket mer ork och energi.

Allt du behöver veta om d-vitamin

Det finns studier som visar att många av oss här på norra halvklotet lider av brist på d-vitamin. Sedan tycker jag även att det är värt att tänka på att det är en stor skillnad i att hålla sig med näsan över ytan, det vill säga ”osjuk”, och att må sitt allra bästa. Kanske lider du inte av någon allvarlig brist men det kan ändå vara så att dina nivåer ligger mot den lägre gränsen och att en högre nivå hade gett dig mer energi och bättre immunförsvar. 

Personligen tar jag tillskott av d-vitamin alla dagar förutom under sommaren. Det har jag gjort i ca 2 år och min årliga vinterdepp är mer eller mindre som bortblåst sedan dess. Om man inte räknar de mörka mornar när jag står och skrapar bilen samtidigt som jag muttrar över mörker, kyla och dåligt väder i allmänhet. Mot slutet av inlägger ger jag därför tips på tillskott som jag anser är bra. Men som alltid kommer kost och sunda levnadsvanor i första hand. Kosttillskott är just ett tillskott.

I det här inlägget kan du läsa om:

 • Vad är d-vitamin och var finns det?
 • Varför behöver vi d-vitamin?
 • Räcker det d-vitamin vi får i oss på sommaren?
 • Hur mycket d-vitamin behöver vi?
 • Kosttillskott av bra kvalitet

Vad är d-vitamin och var finns det?

Solen är vår främsta källa till d-vitamin. Vi tar upp det genom huden. Huden behöver vara bar eller exponerad. Det krävs även att solens strålar når huden i minst 45 graders vinkel (när vår skugga är kortare än kroppen). Det betyder att den första vårsolen, även om den är underbar, inte ger oss d-vitamin. Det är bara från maj till augusti/september som vi kan ta upp hormonet från solen här i Norden. Det är också så att våra kroppar har ett begränsat lager och efter 3 månader är våra lager tömda oavsett hur mycket vi var ute i solen.

Det finns även i mat och fet fisk som lax och makrill är bra källor. Helst vildfångad fisk för den odlade innehåller inte samma mängder. Även ägg och svamp är bra källor. Viktigt att tänka på kvalitet här. Ägg från höns som spenderar sina dagar inomhus och under stress, värper ägg med lägre näringsinnehåll än glada höns som fått njuta av solen och den friska luften.

ägg_protein_klimatpåverkan

Varför behöver vi d-vitamin?

D-vitamin är enormt viktigt för oss. Det är centralt för vår hälsa och välmående. Våra kroppar behöver det för att hålla oss friska och starka. Här är några fördelar:

 • Stärker benstommen
 • Förbättrar vårt upptag av näring från maten
 • Stärker immunförsvaret
 • Minskar kramp i muskler
 • Bra för synen
 • Förbättrar insulinkänsligheten och minskar risken för diabetes typ 2
 • Motverkar depression
 • Balanserar blodtryck

Hur mycket d-vitamin kan vi lagra och räcker det vi får i oss från solen på sommaren?

D-vitamin lagras i vår lever och i vår fettvävnad. Vi kan lagra ett lager som räcker upp till 3 månader. Mer än så kan kroppen inte lagra. Armar och ben som exponeras för sol (dvs utan solskydd) under sommaren 15-30 mintet 2-3 gånger per vecka  ger tillräckligt med vitamin. Men kroppen kan som sagt bara lagra upp till 3 månader. Med andra ord är vårt lager från sommaren tomt framåt december.

Hur mycket d-vitamin behöver vi?

Ett minsta intag brukar sättas till 75 mol/L. Ett mer optimalt intag för hälsa brukar sägas är minst 100 nmol/L. Mellan september till maj mår vi på norra halvklotet gott av ett intag på 4-5000 IE. (IE= internationell enhet, anges på tillskotten). Jag rekommenderar som sagt alltid ett tillskott av bra kvalitet under september till maj. 

Finns det risk för att överdosera?

Risker för för högt intag finns först vid 40 000 IE per dygn och under lång tid. Studier har visat att ett intag på uppemot 10 000 IE dagligen är helt ofarligt. Tecken på eventuell överdos är yrsel, illamående och trötthet. Om du köper ett tillskott och läser på förpackningen så kommer du att ses att den dos som rekommenderar är mindre än den som jag här rekommenderar. Det är för att det som ofta står angivet på tillskott är den dos som krävs för att hålla dig frisk, eller osjuk. Men vi vill mer än att hålla oss osjuka, eller hur? Vi vill optimera och må så bra som vi bara kan!

Kosttillskott av bra kvalitet

Alltid när du ska äta ett kosttillskott så är det viktigt att välja ett som håller högkvalitet. Här är några tips på tillskott av d-vitamin som är bra val. Klicka på länkarna för att komma till sidor där tillskotten finns att köpa. 

d-vitamin
signatur annika malm clean eating

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply