1 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Vilken är den främsta källan till c-vitamin?

Vad är det första du tänker på när jag säger c-vitamin? Apelsiner och citrusfrukter?  Visst innehåller citrus mycket c-vitamin men det finns betydligt bättre och rikare c-vitaminkällor. Till exempel paprika. Paprika innehåller över 200 mg c-vitamin per 100 gr. Apelsin ca 50 gr. Paprika innehåller alltså 5 gånger så mycket c-vitamin som apelsin. 

Här hemma har vi odlat just mini-paprikor i sommar. Paprikor är en av de grönsaker som besprutas allra kraftigast och jag väljer alltid ekologiska. Just för att de besprutas så hårt så har det känts extra bra att kunna njuta av hemma-odlade under sommaren. Än är vår planta full av fler omogna paprikor så vi hoppas så skörda under flera veckor till. 

Ebba hjälper mig att skörda vår första paprika.

Ebba hjälper mig att skörda vår första paprika.

Varför behöver vi c-vitamin?

C-vitamin är viktigt bland annat för att hålla blodkärl, hud, tänker och skelett friska och starka. C-vitamin är också viktigt för kroppens förmåga att ta upp järn från maten. C-vitamin hjälper även kroppen att ta upp andra näringsämnen och mineraler som zink, koppar, kalcium och folsyra.

Det finns forskning som visar att tillräckligt med c-vitamin ökar kroppens motståndskraft mot förkylningar. Det sägs även vara bra för att minska eller lindra träningsvärk. 

Det finns även forskning som visar att c-vitamin ökar kroppens fettförbränning. C-vitamin behövs för att lever och njurar ska kunna producera aminosyran karnitin som är nödvändig för att ombilda kroppsfett till energi. 

Hur mycket c-vitamin behöver man?

Det är få idag som lider av allvarlig brist på c-vitamin. Äter man en kost rik på frukt men särskilt grönsaker så får man utan problem i sig mängden som man behöver. Livsmedelsverkets rekommendation är dagligt intag på 75 mg. 

Bra källor

Visst finns det c-vitamin i apelsiner men det finns många bättre källor. Bland annat paprika som jag redan nämt. Nypon är en riktig c-vitaminbomb. Även olika sorters kål som spenat och broccoli är bra källor till c-vitamin.

Källor:

c-vitamin.se

halsosidorna.se

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Boostar med c-vitamin inför hösten | Clean Eating by Annika
    22 augusti, 2016 at 07:00

    […] skrev ett inlägg om just fördelarna med c-vitamin för ett par veckor sedan. Du kan läsa det här. Då tog jag upp den vanliga missuppfattningen att man tänker på apelsiner när c-vitamin nämns. […]

  • Leave a Reply