Inlägget innehåller affiliate-länkar
Sköldkörteln och problem kopplade till sköldkörteln är något som jag ofta får frågor om. Det är heller inte ovanligt att personer som anlitar mig för hjälp med kostrådgivning har problem med sin sköldkörtel. Både som de fått diagnosticerat av läkare och som jag starkt kan misstänka av det de berättar för mig. Idag tänkte jag berätta mer om vad du som har, eller misstänker att du har, problem med sköldkörteln kan göra för att må bättre och förebygga sjukdom.
VAD ÄR SKÖLDKÖRTELN?
Sköldkörteln är en körtel som sitter på halsen, alldeles under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Sköldkörtelns funktion är att bilda sköldkörtel-hormoner, tyreoideahormoner. Hormonerna styr sedan cellernas ämnesomsättning
PROBLEM MED SKÖLDKÖRTELN
Problem relaterade till sköldkörteln är inget ovanligt idag. Man brukar säga att ca 5 % av befolkningen, främst kvinnor, lider av problem med sköldkörteln. Den vanligaste sjukdomen är hypotyreos (sänkt ämnesomsättning) som drabbar omkring 2-3 % av alla kvinnor. Även män drabbas men inte alls i samma utsträckning som kvinnor.
VARFÖR UPPSTÅR PROBLEM MED SKÖLDKÖRTELN
Den vanligaste orsaken till problem med sköldkörteln är näringsbrist. Det kan vara på grund av bristfälligt näringsintag, dvs man äter inte tillräckligt näringstät mat, eller det kan bero på dålig matsmältning, dvs mage och tarm tar inte upp näringen från maten man äter. Även stress är en vanlig orsak.
För att sköldkörtel ska kunna bilda sitt hormon, som i sin tur styr ämnesomsättningen, behövs dels jod och dels aminosyran tyrosin. Om de inte finns att tillgå så kan sköldkörtel inte tillverka sitt hormon. Och då får cellerna i sin tur inte hormonet som behövs för ämnesomsättningen.
Brist på hormoner kan även komma av mineralbrist. Främst selen som är nödvändigt för att förvandla det aktiva T4-hormonet till det aktiva T3. Utan tillräckligt med aktivt t3 så minskar cellernas energiproduktion med sämre ork och ämnesomsättning som konsekvens.
STÄRK DIN SKÖLDKÖRTEL PÅ NATURLIG VÄG
Om man får en diagnos som är kopplad till underfunktion i sköldkörteln så får man ofta en medicin med sköldkörtel-hormoner utskriven. Exempel är levaxin, thyroid och armour thyroid. Men många av oss lider av bristande sköldkörtel-produktion men inte i den utsträckning ave man får någon diagnos. Om man misstänker att ens sköldkörtel inte riktgt gör det den ska, som att äta ”perfekt”, röra på sig men vikten rubbas inte, ja då är det positivt att det finns en hel del man kan göra själv utan medicinering för att stärka och läka sin sköldkörteln. Självklart mår man mycket gott av att följa de här råden även om man äter medicin.
1) MINSKA PÅ STRESSEN
Stress är inte bra för oss. Det stör dels sköldkörteln men även våra binjurar. Om vi har känt stress (både inre och yttre stress) under en längre tid så orkar tillslut inte binjurarna utsöndra stresshormonet kortisol. Vid stress drabbas binjurarna först och om det fortsätter så sprider det sig sen till sköldkörteln. Prioritera din sömn och undvik koffein efter kl 16 på eftermiddagen.
2) FOKUSERA PÅ NÄRINGSRIK MAT
Ät mycket grönsaker och frukt (som fått mogna i egen takt och är i säsong för annars är frukt tyvärr inte så näringsrik). Välj helt ekologisk då ämnen i besprutningsmedel påverkar hormonerna negativt. Kallpressade oliv- och kokosolja är riktigt bra för sköldkörteln. Även nötter och frö är bra val. Ät en antiinflammatorisk kost (utan gluten och helt utan mejerier) , undvika tuffa och strikta dieter och ät en kost som håller blodsockret på en jämn nivå.
3) UNDVIK VISSA LIVSMEDEL
Det finns några livsmedel som man ska vara lite restriktiv med och som kan förvärra symptomen. Till exempel raps, soja och cassavarot som innehåller goitrogena ämnen. Det finns även i rå kål men kål som tillagas är bättre val. Undvik helt socker, stärkelse och snabba kolhydrater. Gluten bör man helt undvika och även mejerier i så stor utsträckning som möjligt. Naturligt feta mejeriprodukter är betydligt bättre än light-varianter.
4) RÖR PÅ DIG
Att träna och röra på sig är mycket bra för den hormonella balansen. Dock inte för hårt och för mycket när det handlar om problem med sköldkörtel. Då blir nämligen träningen en faktor som ökar på stressen.
5) TILLSKOTT AV HÖG KVALITET
En mycket vanlig anledning till problem med sköldkörteln är som sagt näringsbrist. Bra mat är viktigt men för att snabba på det hela lite och ge kroppen en välbehövlig boost så rekommenderar jag att man tar kosttillskott av bra kvalitet.
Här listar jag de mineraler, vitaminer med mera som sköldkörteln behöver och länkar till bra val av kosttillskott. Som alltid är det viktigt med tillskott av högkvalitet. Genom att klicka på länkarna så kommer du direkt till de tillskott som jag rekommenderar.
- JOD – grunden för en frisk sköldkörtel och behövs för hormonproduktionen.
- SELEN – motverkar de antikroppar som angriper sköldkörteln vid problem. Brist på selen kan leda till hypotyreos eftersom selen behövs för omvandlingen av T4 till aktivt T3.
- ZINK – brist på zink är mycket vanligt vid problem med sköldkörteln. Zink behövs för utsöndringen av hormonet TSH som stimulerar sköldkörteln. Har man som kvinna kopparspiral ska man absolut ta tillskott av zink. Zink och koppar är så kallade antagonister och behöver vara i balans. Har man kopparspiral har man högst troligen överskott av koppar och balansen är därmed rubbad.
- JÄRN – kroppen behöver järn för att skapa aminosyran tyrosin som är nödvändigt för sköldkörteln.
- B-6 – för lite b-6 kan få kroppen att tillverka antikroppar som angriper sköldkörteln. Med ett tillskott ser du till att det inte händer.
- OMEGA-3 – viktigt för att ha en sund fettsyrebalans i kroppen för att motverka inflammation och främja hormonell balans.
- C-VITAMIN – stärker immunförsvaret och stöttar binjurarna.
- PROBIOTIKA – viktigt för att stärka tarmfloran och miljön i mage/tarm
- MAGNESIUM – verkar antiinflammatoriskt och lindrar stress i kroppen.
LÄS MER: Järnbrist – kost och tillskott för att stärka kroppen
BEHÖVS SAMTLIGA TILLSKOTT?
Om fallet är riktigt illa så kan det behövs ja. Självklart i kombination med övriga råd ovan. Om man ska prioritera några tillskott som extra viktiga så skulle jag rekommendera jod, selen och zink vid problem med sköldkörteln. Tillskott av de mineralerna behöver i princip alla som har en låg ämnesomsättning. omega-3
Jag hoppas att du känner att inlägget har varit matnyttigt och att du tar med dig ny kunskap. Om du har, eller misstänker att du har, problem med din sköldkörtel så är mitt tips att försöka följa råden ovan i så stor utsträckning som möjligt. Stressa mindre, prioritera sömnen och äta bra mat som du stöttar upp med kosttillskott av hög kvalitet.
KÄLLOR:
Ät & lev paleo av Jonas Bergqvist
Hormonbibeln av Martina Johansson
Mat för hormonella balans av Mia Lundin
Sju steg till ett friskare liv av Nilla Gunnarsson
14 Comments
Hanna
8 september, 2016 at 20:28Ska man ta båda tillskotten av jod som du rekommenderar eller bara välja en av dom?
admin
9 september, 2016 at 08:41Ett av dem räcker gott.
Eva
10 september, 2016 at 08:43Jätteintressant inlägg. Tänk att det finns så mycket man kan göra själv. Tänkte på alla mineraler och vitaminer, hur står sig en vanlig multivitamin exv ”mitt val sport” jämfört med att äta tillskotten ett och ett?
Det hade varit intressant att göra en mineralanalys, är det något du har erfarenhet från?
Hanna
15 september, 2016 at 10:50Nu har jag beställt de produkter du rekommenderar. Kan jag ta allt samtidigt på morgonen eller är det något man ej bör ta tillsammans. Jag tar Levaxin på kvällen.
admin
15 september, 2016 at 18:43Jag vet inte med tanke på levaxin och om/eller hur det påverkar. Jag delar upp mina kosttillskott och tar vitaminer på morgonen ihop med omega3 och mineraler på kvällen.
MariAnn
22 september, 2016 at 13:41Hej!
Intressant läsning. Att beställa alla kosttillskott samtidigt blir en hög kostnad. Vilka rekommenderar du att börja med? Finns det någon bra multivitamin som innehåller de kosttillskott du rekommenderade?
Helena
18 juli, 2017 at 08:57Detta är ju jätteintressant! Jag har Holistic Multivitamin och Multimineral. Där finns de mesta av det som nämns ovan. Frågan är om doserna är tillräckliga?
admin
20 juli, 2017 at 20:32Visst är det :) vilka är doserna?
Helena
21 juli, 2017 at 08:25http://www.bodystore.com/holistic-multivitamin-90-kapslar
http://www.bodystore.com/holistic-multimineral-90-kapslar
Är de tillräckliga?
Jättetacksam för svar!
Med vänlig hälsning, Helena
Rashid
1 augusti, 2017 at 22:16Hur diagnostiserar man att man har dålig matsmältning, dvs mage och tarm tar inte upp näringen från maten man äter? Ska man besöka en läkare och lämna prov?
Hur diagnostiserar man problem relaterade till sköldkörteln och sjukdomen hypotyreos (sänkt ämnesomsättning)? ska man gå till läkare och lämna prov och test?
admin
3 augusti, 2017 at 12:40Ja, men det kan vara svårt att få tid för provtagning. Vården är hårt pressad idag och är man inte tillräckligt sjuk så blir man tyvärr alltför ofta bortprioriterad. Vill du ta hjälp privat så rekommenderar jag werlabs.se
Viktoria
16 juli, 2018 at 13:08Kan dessa tillskott passa vid utmattning?
Har haft en väldigt stressad kropp en lång tid men blivit lite bättre med Ashwaganda..
Vet att det ej står rätt till med kortisol mm men enligt vc så ser proverna bra ut..
Adrekomp stressar kroppen ännu mer..
admin
18 juli, 2018 at 18:57Absolut! Det ger en extra boost som kan underlätta och hjälpa kroppen att återhämta sig.
Leyla
16 juni, 2019 at 17:50Hej! Jag äter clean vegan. Och har fått skört hår som går av lätt. Räfflade naglar, och torr/slapp hud. Började med collagen och krillolja och då blev huden mycket bättre. ( inte helt bra) men självsprickorna på fingrarna försvann och huden är inte lika slapp längre. Tyvärr är håret fortfarande skört och går av väldigt lätt. Trött,tröttare, tröttast och energilös har jag varit hela livet i princip. Jag äter probiform, collagen, b12, b komplex, zink, askorbinsyra. Spirulina/chlorella var 4:e dag. Går även hos homeopat och får medel därifrån. Vilka tillskott tycker du jag bör ta för att inte få brister som vegan? Mvh