2 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Tankar om paleo

Jag har den senaste tiden testat på ett kost och träningsupplägg utformat av Annika Sjöö (mediaprofil, kostrådgivare paleo, lchf, lågkolhydratskost) och hennes man Michael Hansson Sjöö (pt). Tillsammans med Åsa Nyvall (samtals- och relationscoach), som står för mental träning, så har de ett grymt upplägg som de kallar The Plan.

theplan

 

Jag tror stenhårt på att ha med mentalträning utöver ”bara” kost och träning i ett sånt här upplägg. Om man vill ha långsiktiga resultat så är det a och o att ha huvudet med sig. Hälsoproblem kan inte lösas genom en quick-fix. Det leder oundvikligen till att man förr eller senare hamnar på ruta ett igen.

I vinter kommer jag att utbilda mig till kostrådgivare för att sedan kunna erbjuda olika typer av rådgivning och coachning och då är det solklart för mig att den mentala biten måste finnas med.

Paleo-kost tror jag är en riktigt bra kosthållning för långsiktig hälsa. För att förtydliga så innebär paleo kort:

En kost baserad på mat som är naturlig för oss och mat som vi evolutionärt är designade för att äta. Man äter kött, fisk, kyckling, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter bland annat men avstår från spannmål (gluten), socker och mejerier. Det liknar lchf till stor del men skiljer sig ang mejerier och frukt.

Omelettpizza

Paleo är inte per automatik en lågkolhydratskost som lchf men paleoiter väljer sina kolhydrater med stor omsorg och äter enbart långsamma kolhydrater från rotfrukter, grönsaker och frukt. Ofta i begränsad mängd beroende på vilka mål man har (t ex vid viktminskning så rekommenderas bär eller max en frukt per dag).

Jag tycker att The plan är ett riktigt grymt upplägg som jag varmt kan rekommendera er att hoppa på om ni vill och har möjlighet. För mig personligen så känner jag dock att jag mår bättre av en lågkolhydratskost snarare än en paleokost.

 • Frukten triggar mitt sötsug rejält och jag insåg snabbt att det inte funkar för mig att äta frukt dagligen. Så frukten försvann ganska fort för mig. Bara att inse att jag måste se på frukt som godis som jag kan unna mig ibland vid väl valda tillfällen.
 • Jösses vad jag saknade mina mejerier! Visserligen försöker jag ändå att hålla nere på mejerierna (mjölksockret triggar även det mitt sötsug om jag äter för mycket) men det tog inte lång tid innan jag blev rejält trött på kokosmjölk och majonnäs som ”sås-substitut”. Dessutom är ju rapsolja ”inte ok” inom paleo utan det är främst oljor som olivolja, kokosolja osv som gäller. Olivoljans smak blir lätt för mycket för mig även den.

DSC_1436

Men jag tror stenhårt på paleo som en grym kosthållning med fantastiska hälsofördelar men för mig personligen så trivs jag bäst med en lågkolhydratskost med mejerier i begränsad mängd.

Som ni förstår så tror jag helt på att det inte går att säga att en typ av kost är bättre än någon annan. Tolka mig rätt, självklart (!) menar jag I N T E att en kost med socker, hårt processad mat (mat i paket eller kartong), tillsatser, härdade fetter osv, är bra för oss. (Kan det ens kallas mat? Snarare ett hopkok från fabrik och labb..) Allas kost bör utgå från naturlig mat men hur fördelningen av protein, kolhydrater och fett ser ut, beror på vem du är, din bakgrund och dina mål.

Som exempel:

Min bakgrund är rejäl övervikt, enormt sötsug och känsloätande. Jag har idag en hälsosam vikt men slarvar jag så går jag lätt upp 3 kg på en vecka. Min kropp har ett inbyggt minne (detta formas under uppväxten och tiden som ung vuxen) som gör att den liksom så fort den får chansen försöker komma tillbaka till dit den var. Pga detta så måste jag vara noga med min mat om jag inte vill tillbaka till dit jag var.

Min man Henrik däremot, fullständigt frisk, normalviktig och tränar mycket. Han kan hålla en helt annan kost än vad jag kan. Hans kropp klarar större mängder kolhydrater utan problem som sötsug och fettinlagring. Kolhydraterna blir snarare lättillgänglig energi som han bränner i löpspåret medans min kropp är snabb som blixten att lagra det som fett istället.

Förstår ni hur jag tänker? Det går alltså inte att säga att t ex lågkolhydratskost är bäst för det är så mycket som spelar in. För just dig kanske en kost med fler kolhydrater är bättre. Däremot kan vi nog alla enas om att mat som inte ger våra kroppar någon som helst näring eller är fulla av kemikalier, inte är bra för någon av oss.

IMG_2012.JPG

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Kajsa
  9 oktober, 2015 at 09:17

  Hej. Tack för en bra blogg. Jag gillar ditt språk, det är lätt att läsa. Många som skriver om kost använder ett svårt språk.

  Du skriver att du inte mår bra av mjölksockret i mejeriprodukter. Kommer man undan dem om man dricker laktosfri mjölk?

  Kajsa

  • Reply
   admin
   9 oktober, 2015 at 14:26

   Tack snälla du! Vad glad jag blir! Hoppas jag klarar av att behålla ditt intresse :)

  Leave a Reply