Torsk med tomat och basilika – en rätt full av smaker och lagas på ett litet kick. Perfekt vardagsmat. En härligt fräsch rätt med torsk som passar extra bra så här på sommaren.
Fisk är riktigt bra mat men kan vara svårt att få till riktigt bra. Det är lätt hänt att fisken tillagas på samma sätt vecka efter vecka och det är inte konstigt om vi tröttnar. Här kommer ett recept som är väldigt enkelt men samtidigt otroligt smakrikt. Se bara till att fisken är tinad så går den här rätten snabbt att tillaga.
Torsk med tomat, basilika och vitlök, 4 port
Du behöver:
- Kokos- eller olivolja
- 4 filéer av torsk (mct-märkt)
- 2 vitlöksklyftor
- 3-4 salladslökar
- 2-3 tsk paprikapulver
- 400 gr cocktail-tomater, gärna i olika färger
- 0,5 dl vitt vin
- 1 dl hackad färsk basilika
- 2 msk pressad citron
- salt och peppar
Gör så här:
- Värm upp ugnen till 185 grader.
- Smält lite olja i en gjutjärnspanna och vändstek fisken snabbt på varje sida. Torsken ska inte bli genomstekt.
- Lägg fisken på ett fat och ställ åt sidan för en stund.
- Hacka salladslök och pressa vitlöken.
- Smält lite mer olja i en pannan och fräs salladslök och vitlök en stund. Rör om så att det inte bränns. Strö över paprikapulvret efter en stund.
- Dela tomaterna i halvor och ha i pannan.
- Tillsätt vinet och låt småkoka ett par minuter.
- Ha i basilika, citron och smaka av med salt och peppar.
- Lägg ner fisken i tomaterna och ställ in pannan i ugnen.
- Låt stå i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 60 grader,
- Servera.
Gott att servera torsken tillsammans med:
- Blomkålsris
- Broccolimos
- Zucchini-nudlar
- Ugnsrostad potatis med persilja
- Kokt potatis
- Ugnsrostade rotfrukter
Smaklig måltid!
No Comments