Mailen kring sötsug som jag får, har ökat den senaste veckan. Det verkar som om många därute har bestämt sig för att dra ner på sitt sötintag nu efter semestern och vill ha tips och råd. Därför tänkte jag ägna det här inlägget åt just sötsug.
Lite socker är väl inte farligt?
Nej, lite socker är inte farligt. För en frisk och hälsosam person så finns det egentligen inget måste för att helt utesluta socker. Men för många av oss (mig själv inklusive) så är det förbaskat svårt att äta just l i t e socker. Det är svårt att begränsa sig. Sluta äta. Stå emot suget. Och om vi ska vara helt ärliga så finns det inga hälsofördelar förknippade med socker. En njutning absolut. Men hälsofördelar, knappast. Lika sant som att små mängder är ofarligt för kroppen är att stora mängder är farligt. Det vita raffinerade sockret är starkt kopplat till många moderna livsstilssjukdomar. Om man dessutom är ute efter en viktnedgång är det extra viktigt att utesluta sockret. För att gå ner i vikt krävs ett kaloriunderskott. Att äta mindre än vad kroppen behöver. För att kroppen då ska kunna må och finger optimalt behöver maten in bestå av näringsrik mat. Det finns inte plats för näringsfattigt och energirikt socker(tomma kalorier).
Vad händer i kroppen när man äter socker?
Allt mer forskning visar på att våra hjärnor reagerar starkt på söta smaker och snabba kolhydrater. Snabb energi som snabbt får ut i blodet. Det finns rapporter som visar på att uppemot 75 % av oss människor har en genetisk betingning att gå igång på sött och att 25 % lider stor risk för beroende. När vi äter socker så går hjärnans belöningssystem igång. Starkare för vissa och lite svagare för alla. Signalerna som sänds ut ger en känsla av lugn och välbefinnande. Blodsockret sjunker dock igen snabbt efter den snabba höjningen och skriker efter mer. Det är detta som är suget som är så svårt att stå emot.
Varför reagerar hjärnan så här?
Det är en fullt naturlig urinstinkt. Belöningskänslorna av sötsug är en överlevnadsinstinkt. I vår naturliga miljö, naturen, finns ingenting farligt som är sött. Sött är lika med ofarligt. Plus att det inte fanns i de mängder som idag. När vi var ute och strövade och sprang på en björnbärsbuske eller ett blåbärssnår så var det bra för oss att äta allt vi kom över. Problemet idag är att det söta är sötare och ger starkare kickar (belöningssystemet goes bananas) och det finns enorma mängder överallt omkring oss.
Kan man bli av med sitt sockersug?
Absolut! För en del är det enklare och för en del av oss krävs det lite mer men absolut att det går. Det beror dels på våra gener och hur starkt våra hjärnor går i gång på socker och dels på hur mycket socker vi äter innan. I ett eget inlägg lite längre fram i veckan tänkte jag dela med mig av mina bästa tips för att bli av med just sötsuget. Eller i alla fall lära sig att hantera det och kontrollerna det lite bättre.
Min onlinekurs – Bli av med ditt sötsug på 4 veckor
I våras körde jag två omgångar av den här kursen som jag satt ihop. Under 4 veckor coachar och stöttar jag deltagarna och lär dem hitta sätt att bättre kontrollera sitt sötsug. Du kan läsa mer om kursen här. Om du vill hänga på nästa omgång så maila mig på annika@cleaneatingbyannika.se.
2 Comments
FIT by Emma Hå
9 augusti, 2016 at 09:13Eftersom min absolut största trigger är lightläsk så halveras min sockerkonsumtion automatiskt bara av att byta ut lightläsk mot mineralvatten. Utan pepsi max känns ingenting gott.
admin
9 augusti, 2016 at 20:16Hittar man sina stora ”sockerfällor” så är mycket vunnet. Och håller helt med dig om pepsi max ;) min stora svaghet också…