1 In Annika tipsar/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Veckoutmaning nr 2 – vardagsmotion

Ny vecka och dags för en ny veckoutmaning! Riktigt kul att ni var så många som hängde på förra veckans utmaning och testade minst en ny frukost. För min del så blev det ju ett recept på proteinplättar som testades och några av er andra berättade att ni testat kokosgröt  och protein-risi-frutti.

Jessica skrev: Jag provade din kokosgröt. Jag som inte gillar gröt älskade den, så nu blir det kokosgröt varje dag fram över

Jennie skrev: Idag blev det ‘risifrutti ‘ som du tipsat om. Gjorde i ordning igår för att äta nu innan träning. Gott och enkelt!

Så kul att ni hängde på och stort tack för att ni delar med er! Era kommentarer gör mig verkligen jätte jätte-glad!

veckans utmaning

Temat för veckans utmaning blir något som vi pratade mycket om under min utbildning till kostrådgivare – vardagsmotion. Vardagsmotion är all rörelse vi gör under en dag utöver det vi kallar träning. All tid vi går, står och rör på oss. Den här formen av rörelse är mycket viktigare än vad många ofta tror och att få till en ökad vardagsmotion är ett mycket bra sätt att öka sin hälsa genom att hålla igång cirkulationen och öka sin förbränning.

Veckans utmaning blir att under veckan samla ihop minst 70 000 steg, det vill säga minst 10 000 steg om dagen. Det brukar sättas som gränsen för vad man bör röra på dig under en dag och tyvärr är det inte alla av oss som kommer upp i det då vi har stilla-sittande jobb och annat. Men med enkla medel så kan man ganska lätt öka på dina antal steg under en dag.

Veckoutmaning nr 2 – samla ihop minst 70 000 steg under veckan

Hur mycket rör du på dig idag?

Mitt absolut bästa tipsa för att hålla koll på att man får rört på sig tillräckligt under en dag är att använda sig av en stegräknare. Det finns många smidiga appar idag som gör det enkelt att hålla koll på hur många steg man har. Många av oss bär ju även med oss mobilerna vart vi än gå. Att vi är så mobilberoende kan man ju diskutera huruvida det är bra eller inte men i det här fallet är det bra då vi alltid kommer att ha vår stegräknare med oss.

Jag använder en app som heter Moves och jag tycker att den är supersmidig. Man behöver inte sätta på den utan den sköter sig själv. Den känner även av om du går, springer, cyklar osv. Den går även att smidigt synka med matdagboken Lifesum om du vill hålla koll på både energi in och energi ut.

 

Moves – en smidig app för att hålla koll på hur mycket man rör sig. Bilden är lånad från moves-app.com

Hur kan du enkelt röra på dig mer?

Om man du märker att man inte rör på sig så mycket som man borde – hur kan man då öka på sina antal steg? Man kan ganska lätt sin vardagsmotion på flera olika sätt och jag skrev ett inlägg med mina tips för nåt halvår sen som du hittar här. Är man bara medveten om att man bör röra på sig mer så är det ganska lätt att hitta sätt att lösa det.

Hur kan du göra det roligare att samla ihop dina steg?

Jag märkte själv att jag blev mer peppad att få ihop mina steg när jag började hålla koll på dem. Så bara att bli medveten kan bidra med motivation som gör det roligare att få ihop de där stegen som man satt upp som mål. Det blir som en liten tävling som man har med sig själv från dag till dag.

Annars är mitt absolut bästa tips att lyssna på något som du gillar och som du tycker är intressant. Att lyssna på musik är ett bra sätt att få upp tempot i stegen men mina absolut favoriter är att poddar och ljudböcker. Så fort jag ska ut och gå så tar jag med mig mobilen och mina hörlurar och klickar igång nån kul podd eller bra bok. Då blir det lätt att göra rundan lite extra lång.

Mina favoritpoddar just nu är:

 • Blogg business – superintressant för alla oss bloggare
 • Podkosten – en grym podd med fokus på kost och näringslära
 • Välmåendepodden – en podd med Jossan och Fia  om alltid får mig på bra humör
 • Fitnesspodden – en bra podd om du som jag gillar träning
 • Träningspodden – härlig podd med Lofsan och Jessica Almenäs

När jag inte lyssnar på poddar så är det ljudböcker som gäller. Jag älskar att läsa böcker men hinner sällan sitta ner så att slå två flugor i en smäll och läslyssna på böcker samtidigt som jag rör på mig är perfekt. Det går lite i vågor vad jag lyssnar på och jag har länge varit inne i en deckar-period och bland annat lyssnat om alla Camilla Läckbergs böcker men under morgonens promenad så var det Fredrik Paulun och hans Iso-dieten som fick göra mig sällskap.

I mina öron under morgonens promenad. Och ja, mössan på även om det är säga vara vår så märks då inte det på temperaturen...

I mina öron under morgonens promenad. Och ja, mössan på även om det är säga vara vår så märks då inte det på temperaturen…

Jag vill påminna dig om erbjudandet att gratis testa på en månads abonnemang hos Nextory. Nextory är som spotify fast för böcker och har både ljud- och e-böcker. Koden CLEANEATINGBY ger dig en månads gratis abonnemang hos Nextory. Dom har olika nivåer men så klart ska du välja premium så du får full tillgång till allt. När månaden är slut så väljer du själv om du vill fortsätta att ha tillgång till alla fantastiska böcker eller om du känner dig nöjd. Det är alltså ingen bindningstid i erbjudandet.

Du kommer att bli ombedd att registrera ett betalkort men det är enbart för att det inte ska bli glapp i din prenumeration om du efter din första månad vill fortsätta. Det kommer att dras 1 kr men denna betalas tillbaka direkt om du väljer att hoppa av efter din gratis-månad.

För din gratis-månad så använder du koden CLEANEATINGBY på den här sidan och du kan börja lyssna direkt. 

Hänger du på utmaningen och ser till att du får in mer rörelse under veckan? Lämna en kommentar till inlägget så kör vi ihop under veckan och rapporterar på söndag.

Inlägg i samarbete med Nextory

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Jennie
  18 april, 2016 at 17:39

  Jag hakar på ☺

 • Leave a Reply