0 In Annika tipsar

3 köksredskap att välja plast-fritt

Inlägget innehåller affiliate-länkar

Idag tipsar jag om 3 olika typer av köksredskap där det är bra att välja bort plast. Plast kan vara praktiskt men olika sorter av plast innehåller ämnen som inte är bra för oss. Så länge plasten är helt och intakt och inte värms upp så kan den vara ok. Men så fort den skadas eller värms upp så släpper plasten lätt ifrån sig kemikalier och andra ämnen som hamnar i maten som vi sen äter.

3-koksredskap-att-valja

Läs mer:

Plastbanta ditt kök

Se upp med plast och kemikalier i köksredskap

Redskap

Slevar, stekspadar, vispar och andra redskap rekommenderar jag att välja i trä eller rostfritt. Är det redskap som stekspadar till exempel som man har i en varm panna så är risken annars stor att plasten släpper ifrån dig kemikalier till maten. Så fort platan börjar luckras upp och gå sönder är risken dessutom ännu större. Plus att visst är det mycket snyggare med trä och rostfritt?

Bagaren & kocken har ett grymt utbud av träredskap i alla prisklasser som du hittar här. Mina personliga favoriter är bland annat den här stekspaden i trä, den här pannkaksspateln som är perfekt för pannkaks- och plättstekandet och den här spateln som är specialdesignad för omeletter gör frukosten enklare. 

traredskap

 

Gjutjärn

Teflonpannor är praktiska är ok och ofarliga så länge teflonlagret är helt intakt. Men vid minsta lilla skada eller repa så frisläpps kemikalier. Jag föredrar istället stekpannor och grytor i gjutjärn. Dessutom kan du då använda redskap i rostfritt utan att pannan eller grytan skadas. En väl värd investering! Det går liksom inte att slita ut en gjutjärnsstekpanna och dina barn kan ärva den efter dig. 

Här hittar du flera bra alternativ i olika prisklasser hos Bagaren & kocken. Kanske något att ge sig själv i julklapp?

gjutjarn

Bunkar och skålar

Bunkar har vi ofta i plast där hemma i skåpet. Bunkarna i plast värms förvissa inte upp och kan ses som säkra på det sättet. Väljer vi även plast av bra kvalitet så kan det vara ok. Men visst är det mycket snyggare med bunkar i rostfritt och emalj? Precis som med gjutjärn så håller de livet ut och är en bra investering. Här hittar du flera prisvärda bunkar i rostfritt. Här hittar du många grymt fina köksredskap i emalj. 

emlaj

rostfri-bunke

Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter kring plast och matlagning, i kommentarerna. Det är kul för både mig och de andra läsarna att få ta del av dina tankar, tips och erfarenheter.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply