1 In Annika tipsar/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

5 anledningar att välja ekologiskt

Som ni vet så är jag en förespråkare av ekologisk mat. Så klart vill jag ge mina barn och min familj mat som är fri från kemikalier och bekämpningsmedel men det finns många fler anledningar till att välja ekologiskt.

De ekologiska alternativen är dyrare än de oekologiska och att köpa allt ekologiskt är inget alternativ för många. Ett ekologiskt val är bättre än inget, glöm inte det. Om du har möjlighet så gör de ekologiska val som ryms i din budget. Här har du en länk till ett äldre inlägg där jag listar de fem livsmedel där man kanske främst bör överväga de ekologiska alternativen och varför.


Men varför gör man då klokt i att största möjliga mån välja ekologiskt? Här har jag listan 5 anledningar som jag känner är viktiga. Även om de är numrerade så anser jag ingen av dem viktigare än någon annan. Vi är alla olika och olika aspekter väger olika tungt hos oss. För någon är mat fri från gift viktigast medans för någon annan så är det djurens levnadsförhållande. Därför gör jag ingen rangordning här utan vill bara belysa fem aspekter av ekologisk mat.

1. Ren mat

Självklart vill ingen av oss få i oss en massa gifter och kemiska bekämpningsmedel med maten som vi dagligen äter. Ännu mindre vill vi att våra barn ska få det i sig. Det tror jag inte att någon säger emot.

Jag rekommenderar dig starkt att se den här filmen från Coop (ca 1,5 min lång) om ekologisk mat, eller kanske snarare oekologisk mat.

(Bild lånad från vegoeco.se)

Ekologisk mat är inte bara fri från gifter utan så klart mer hälsosam på andra sätt också. I ekologisk mat tillåts inga syntetiska färg eller smakämnen, sötningsmedel, aromämnen eller härdade fetter.

Det är självklart att växer och djur som drivs upp naturligt och på sina egna villkor innebär mer näringsrik mat för oss. Kor från ekologiska gårdar till exempel, som äter mycket klöver och gräs, ger kött med betydligt högre andel av den nyttiga fettsyran omega-3 än kor på en konventionell djuruppfödning som aldrig får se dagsljus och ges fiskmjöl att äta.

2. Var rädd om vårt vatten

De ekologiska valen för inte bara att du och din familj slipper att få i sig alla gifter, de förhindrar också att fler kemikalier läcker ut i kretsloppet. Jag har läst att nära hälften av alla vattenprover som tas i Sverige innehåller rester av bekämpningsmedel.

Vid ekologisk odling så används inte syntetiska kemiska bekämpningsmedel. Den typen av bekämpningsmedel utsätter växter och djur för stor risk att drabbas av nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning med mera. Bekämpningsmedlen sprids från odlingarna till våra vattendrag och därefter vidare till växter och djur.

3. För djurens skull

Djur som lever på en KRAV-gård lever ett liv där bönderna tar hänsyn till deras naturliga behov och beteende. De djuren får foder som är ekologiskt och naturligt för dem och vistas ute. Djur i den traditionella, oekologiska, köttindustrin får sällan eller aldrig se naturligt dagsljus, de lever sitt liv i trånga djurfabriker och ges foder som absolut inte är naturligt för dem.

4. Den biologiska mångfalden

Där en åker eller ett fält besprutas med kemiska bekämpningsmedel så dör inte bara ogräset utan även insekter och andra växter som inte gör någon skada. Om vissa växt och djurarter dör ut eller kraftigt minkar, så rubbas den naturliga balansen på jorden. När det växer färre vilda blommor på våra fält så får vi även automatiskt färre bin, fjärilar osv.

5. GMO

GMO står för genmodifierade organismer, det betyder att arvsmassan är modifierad/ändrad på ett sätt som inte kan ske naturligt. Syftet kan t ex vara att göra grödor mer motståndskraftiga mot ohyra, torka osv.

Även om tanken med GMO på sätt och viss är gott (intentionen) så vet vi fortfarande inte hur det här påverkar oss och naturen på lång sikt.

Det enda sättet att helt undvika genmodifierad mat är att välja ekologisk mat. En KRAV-märkning, till exempel, tillåter inte någon som helst form av GMO i produktionen.

Genom att välja ekologisk mat, anser jag personligen, tar du även ställning mot och visar att du tycker att GMO är fel.

Det här är långt ifrån alla anledningar som kan listas för varför man gör klokt i att välja ekologiskt. Men ändå fem saker att tänka på när vi ska göra våra val i mataffären.

De ekologiska valen är dyrare än de oekologiska (vissa livsmedel mer och andra mindre). Men för flera livsmedel så känner jag personligen att det är värt de där extra kronorna. Och återigen, ett ekologiskt val är bättre än inget. Det är nog få av oss som har möjlighet att välja allt ekologiskt, även om vi gärna skulle vilja.

Jag brukar tänka så här också – om fler av oss köper ekologiskt så ökar efterfrågan, då får fler bönder och livsmedelstillverkare över till ekologiskt, utbudet ökar och priserna går succesivt ner. Ta bananer som exempel. gör 7-8 år sedan så var de ekologiska bananerna avsevärt mycket dyrare än de oekologiska. Men så skrevs det mycket i media om alla gifter på bananplantagen vilket ledde till att allt fler av oss började köpa ekologiska bananer. Idag är de ekologiska ofta bara marginellt dyrare än de oekologiska och i flera butiker har man helt tagit bort de oekologiska. Värt att tänka på.

Vad är dina tankar om ekologisk mat? Är det några livsmedel som du är extra angelägen om att välja ekologiskt? Dela gärna med dig av tankar och funderingar i en kommentar här nedanför. 

Om du gillade det här inlägget så dela det gärna på Facebook eller annat socialt medie. Den här diskussionen är viktig att hålla igång och göra oss alla uppmärksamma på vad det faktiskt är som vi stoppar i oss och våra barn. 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    8 matmärkningar att ha koll på | Clean Eating by Annika
    18 juli, 2016 at 16:48

    […] >> 5 anledningar att väja ekologiskt […]

  • Leave a Reply