5 In Clean Eating

Allt du behöver veta om matcha

inlagg-i-samarbete-med-gron-gava

Har du hört talas om matcha? Matcha är gröna teblad som är proppfulla av klorofyll, aminosyror och näring och är en personlig favorit hos mig. Jag älskar produkter som dessa som jag vet är fullproppade av näring. När jag inte myser med en varm kopp golden milk i soffan om kvällarna så njuter jag gärna av en kopp varmt matcha-te. Jag har fått möjlighet att testa ett ekologiskt matchpulver från Grön Gåva

matcha-1

Vad är så speciellt med matcha?

Matcha är som sagt gröna teblad som innehåller stora mängder klorofyll. Att det är så rikt på klorofyll kommer av att man ca 20-30 dagar före skörd täcker över plantorna och det gör att bladen stimuleras till att producera mer klorofyll. Sedan handplockas bladen och kokas snabbt för att därefter torkas. Efter torkningen så mals bladen till ett fint pulver som är det som kallas för matcha. Det är alltså inget te så som många av oss kanske är vana vid utan det är ett malt pulver som du bara rör ner i vatten eller mjölk och njuter av direkt. Här kan du läsa mer om tillverkningen. 

matcha-3

 

Hälsoeffekter av matcha

Det här gröna pulvret sägs kunna göra under för hälsan och listan med fördelar kan göras lång. Det sägs vara bland annat stressreducerande och det tycker jag faktiskt själv att man kan känna av. Den där lugna stunden med den varma näringsfulla drycken är nästan som meditation tycker jag. Det känns liksom att det gör gott i hela kroppen. En annan hälsoeffekt är att det sägs sänka insulinet i kroppen och därmed kunna motverka sjukdomar som diabetes typ 2. Här kan du läsa mer om pulvrets alla positiva hälsoeffekter. 

Så här brygger du en kopp med matcha-te

Det är enkelt att att laga en kopp med matcha-te. Du kan göra en kopp baserad på vatten eller så kan du göra mer av en matcha-latte och ha i valfri mjölk. Så här brukar jag göra:

Värm försiktigt ca 2,5 dl valfri mjölk och 1 tsk kokosolja på medelvärme. Ha i ca 0,5 tsk matchapulver i en kopp och späd med 0,5 dl vatten. Sedan vispar du upp ett skum i muggen. Traditionellt sett ska man använda en särskilt visp i bambu men jag brukar använda min latte-visp. Häll sedan ner den varma mjölken i muggen och fortsätt vispa. Drick genast och unna dig gärna en stund i stillhet.

matcha-2

Jag hoppas att du gillade inlägget och att om du har möjlighet, unnar dig en välgörande kopp med värmande matcha-te. Om du gillade inlägget så dela gärna vidare på till exempel Facebook så att fler kan få läsa. Tack!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Susanne
  29 oktober, 2016 at 20:14

  Detta måste jag bara testa!
  Och vilken fin mugg! Var är den köpt? ?

  • Reply
   admin
   29 oktober, 2016 at 20:41

   Kul! Märket heter Matues :)

 • Reply
  Susanne
  30 oktober, 2016 at 12:08

  Ser ju jättegott ut! Har de bra priser på Grön Gåva?

  • Reply
   admin
   30 oktober, 2016 at 18:29

   Det tycker jag absolut att de har. Brukar själv beställa därifrån titt som tätt :)

 • Reply
  Samarbete & annonsering |
  22 januari, 2017 at 12:48

  […] Allt du behöver veta om Matcha […]

 • Leave a Reply