Igår rullades det köttbullar på löpande band här hemma. För mig är julskinkan, julosten och köttbullarna julbordets absoluta måsten. Så här till julen så gör jag så klart min lite lyxigare och godare variant av köttbullar och tänkte dela med mig av receptet.
Min bror, som har djur, stod för köttet och det känns extra bra att laga mat när man vet att köttet kommer från harmoniska djur som gått ute, mått bra och ätit bra. Jag inser att det är en sann lyx att kunna ha tillgång till så här fint kött. Min bror står även för julskinkan till årets julbord och det känns väldigt bra att veta att vår julskinka kommer från en glad gris med knorr och att skinkan är fri från nitrit och andra tillsatser.
Annikas julköttbullar, ca 60-70 st
- 500 gr nötfärs
- 500 gr fläskfärs
- 2 ägg
- 1 stor lök
- 1 msk dijonsenap
- 1-2 tsk malen muskot
- 1 paket bacon
- salt och peppar
Finhacka löken och blanda med äggen, senap och kryddorna. Skär baconet i små bitar och rör ner i äggblandningen. Ha sen i färsen och blanda allt. Provstek en köttbulle för att se att kryddningen är tillräckligt.
Rulla sedan köttbullar och fördela på en plåt. Stek i ugnen i ca 10 min i 175 grader. Bryn sedan i en panna med smör eller kokosolja för att ge dem lite stekyta.
3 Comments
Ida
24 december, 2015 at 21:51Men alltså bacon i köttbullar. Att jag inte har tänkt på det!!!
admin
24 december, 2015 at 22:32Det är en kanon-kombo ?
Julen 2015 |
26 december, 2015 at 14:58[…] hade jag (trots mina 33 år) ”lärt” mig äta lutfisk utan hade med ett gäng av mina köttbullar. Som efterrätt åt vi också en riktigt god och krämig äggost som min mamma […]