I det här inlägget hittar du en sammanfattning över råvaror som är bra att ha hemma för dig som, precis som jag, älskar riktigt mat. Jag har delat upp det i listor för olika områden som du kan se. Så klart anpassar du listorna efter vad du gillar, eventuella allergier och så vidare.
Det här är helt enkelt en översikt över vad jag tycker är bra att ha hemma. Ta den som inspiration och utgå från den för att skapa ditt eget basförråd.
Saknas något? Lämna en kommentar så ska jag fylla på och komplettera.
Clean råvaror – bra proteinkällor
- Ägg – välj gärna eko
- Fisk & skaldjur – ät gärna 2-3 gånger per vecka
- Kyckling & kalkon – välj svensk
- Kött – välj svenskt nöt- före fläskkött och ät max 2 gånger per vecka
- Magra mejerier – keso, naturell kvarg, ost 10 %
- Soja – tofu och temphe
- Proteinpulver – välj ett på svensk mjölk och utan tillsatser
En kommentar angående mejerier. Jag rekommenderar magra mejerier som proteinkällor. Feta mejerier innehåller en hög andel mättat fett och det finns forskning som visar att det inte är hälsosamt för oss i för stor mängd. Men om du ska laga en god sås, unna dig hellre riktig grädde än en mager variant med tillsatser.
Clean råvaror – bra kolhydratkällor
- Grönsaker – ät mycket grönsaker och i regnbågens alla färger
- Rotfrukter – näringsrikt och klimatsmart för oss i Sverige
- Potatis – vanligt svensk och sötpotatis
- Frukt – frukt är nyttigt men överdriv inte ditt intag (2-3 per dag)
- Bär – njut! Fyll gärna frysen på sommaren och njut hela vintern
- Baljväxter – linser, bönor, kikärtor
- Glutenfria gryn – havre, råris, quinoa, bovete
Clean råvaror – bra fettkällor
- Frön – solros, pumpa, sesam m. fl.
- Nötter – cashew, mandel, hasselnöt m. fl.
- Nötsmör
- Tahini
- Hampafrö
- Majonnäs (hemmagjord)
- Avokado
- Kokos
- Oljor – kokos-, oliv- & avokado
- Oliver
- Äggula
- Smör
No Comments