Varma grönsaker

Ljummen quinoasallad med paprika, champinjoner och grönkål

Grönsaker vill vi ju äta mycket av, eller hur? Men det måste ju inte handla om en kall sallad vid sidan av den övriga varma, lagade maten. Ni är säkert många som precis som jag föredrar varma grönsaker. Eller hur känner ni?

Jag tycker själv att det ger en bättre mättnad och skönare känsla i magen. Dessutom blir det enklare för kroppen att ta upp näringen från grönsakerna om de upphettats lite. Det är inte överkokt broccoli och morötter vi snackar om. Mild skonsam upphettning

På bilden är en ljummen quinoasallad. Jag har kokat quinoan för sig. Sedan fräser jag den snabbt i en panna med lite kokosolja, lök och paprikapulver. Sedan i med champinjoner, paprika och baby grönkål. ⁣Riktigt gott och blir mättande och näringsrik måltid.

ljummen quinoasallad med grönkål och paprika

Att blanda quinoa i en panna som här, är ett perfekt sätt att använda upp rester av quinoa eller ris som blivit över sedan tidigare i veckan. Om du vill ha en alternativ med mindre kolhydrater så kan du boosta grönsaksintaget ytterligare och använda blomkålsris istället.

Quinoa – vegetabiliskt protein

Quinoa är en ört och är naturligt glutenfri. Så god och kan användas på så många sätt. I bröd, i kakor, i gröt eller som här i en varm panna. Quinoa är även en bra källa till vegetabiliskt protein. Om du vill lära mer så läs gärna mitt inlägg Bra källor till vegetabiliskt protein.

vegetabiliska proteinkällor

Ljummen quinoasallad med paprika, champinjoner och grönkål, 2 portioner

Du behöver:

  • 1 dl okokt quinoa (om du har redan kokat, ta 3 dl)
  • Kokosolja
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • 200 gr champinjoner
  • 1 näve baby-grönkål (kan även bytas mot vanlig grönkål eller spenat)
  • Paprikapulver
  • Örtsalt & peppar

Gör så här:

  1. Koka quinoan enligt anvisningar (om du inte använder redan kokt).
  2. Hacka lök och vitlök hyfsat fint.
  3. Värm 1-2 tsk kokosolja i en panna.
  4. Fräs löken i oljan, på medelvärme.
  5. Skölj grönsaker och svamp och skär i bitar eller skivor.
  6. Blanda ner i pannan med löken.
  7. Pudra över 1-2 tsk paprikapulver.
  8. Fräs under omrörning i ett par minuter.
  9. Tillsätt quinoan och blanda runt.
  10. Smaka av med salt och peppar.

Antingen äter du rätten som den är men den är även god tillsammans med en bit kyckling eller lax.

ljummen quinoasallad med grönkål och paprika

Hoppas du blir sugen på receptet och om du testar så glöm inte att tagga eller meddela mig. Alltid lika kul att få se er testa och höra vad ni tycker.

annika malm

Nyhetsbrev

Annat som kan intressera

Inga kommentarer

Lämna ett svar