2 In Personligt

Burkmat vs hemlagad mat

Jag har valt att ge lillasyster främst mat som jag har lagat själv. Jag är absolut inte fanatisk och då och då får hon en burk med ”köpe-mat” då tiden inte räcker till eller om vi är på språng. Anledningen till att jag vill ge henne egenlagad mat är att det sitter i ryggmärgen på mig att jag vill veta vad som är i maten som jag och min familj stoppar i oss. Vi köper i princip aldrig färdigmat så varför ska jag ge lillasyster det?

Satt häromveckan och googlade runt på lite olika barnmatsbloggar och hittade ett intressant inlägg om om burkmat vs hemlagad mat. Du kan läsa det här. Måste väl säga att det tyvärr stärkte mina misstankar om att burkmat inte är lika näringsrika som egenlagad.  När storebror var liten så sa de till mig på bvc att maten på burk utspädd med mer vatten än den man gör själv och därför krävs en mindre volym mat om man lagar den själv. Det är väl föga förvånande i dagens samhälle där så mycket kretsar kring pengar och att hålla kostnaderna nere. Det är inget företag som producerar barnmat för att vara snälla utan de vill så klart gå med vinst. Bra mat kostar. Det kan man inte komma ifrån.

Jag har bara läst blogginlägget och har inte gått vidare till de ursprungliga källorna men de finns angivna i inlägget.

I inlägget beskrivs hur Testfakta låtit göra en näringsvärdesanalys på tio olika burkar med mat för 8-månaders barn. Man gjorde även tester av förekomsten av bekämpningsmedel och vissa tungmetaller. Burkana var inköpta i Sverige 2011.

Barndietisten Sara Ask har utvärderat resultatet:

– Skulle en bebis enbart livnära sig på färdig barnmat skulle de behöva stoppa i sig mellan fem och sex burkar per dag för att täcka energibehovet. Och det orkar inget barn i den här åldern. Därför måste man komplettera med smörgåsar, frukt och gröt. Barngröt och välling är berikade med vitaminer och mineraler.

En burk med Semper Skärgårdsgryta med lax innehåller till exempel bara 58 kcal/100 gram vilket inte ger mer än 15 procent av ett spädbarns dagliga behov av kalorier.

Det låter ganska lite. Samtidigt måste man titta på vad barnet får i sig över en hel dag och för de flesta barn är för lite kalorier inte ett problem. Men har man ett barn som inte går upp ordentligt bör man vara mer noggrann med vad man stoppar i dem,  menar Sara Ask.

Det som är särskilt viktigt att små barn får i sig tillräckligt av är järn och det förekommer att spädbarn drabbas av järnbrist. I den här perioden av livet behöver man mycket järn för tillväxten och blodbildningen. Flera av burkarna som testades visade ett lågt järninnehåll och om man ger sina barn främst burkmat bör man komplettera med andra järnrika livsmedel.

Det vore rimligt att de vegetariska rätterna innehöll mindre järn än de med kött i men skillanderna visade sig inte vara så stora vad gäller järn och andra mineraler. Det förklaras med att andelen kött och fisk i kötträtterna är mycket låg – mellan fem och tio procent. Hipp Pasta Bolognese innehåller till exempel så pass lite kött att tillverkaren inte får använda ordet kött i namnet. (!!)

Om man lagar man egen barnmat använder man högst troligen mer kött vilket gör att den hemlagade köttfärsen till exempel blir mer näringsrik än burkvarianten.

Om mineralhalterna skiljer sig åt mellan de olika rätterna är mängden C-vitamin ungefär densamma i alla burkarna, det vill säga mer eller mindre obefintlig. Den bästa burken ger 0,1 procent av det rekommenderade dagsintaget.

När burkmaten hettas upp vid konserveringen förstörs de vattenlösliga vitaminerna. Det är dock ganska enkelt att komplettera själv och det räcker med lite extra bär eller frukt till mellanmål.

Något som för mig blir ett stort frågetecken till burkmat är att de enligt analysen innehåller transfett, något som är förbjudet att använda i barnmat. Det rör sig om små mängder men jag anser att det borde vara noll.Slutklämmen i analysen blir att man som förälder kan vara lugn om man vill ge sina barn burkmat men att man bör komplettera med annan mat till frukost och mellanmål.

Själv känner jag mig mer motiverad till att ge lillasyster hemlagad mat i så stor utsträckning som möjligt. Trots allt – hur svårt är det att koka en potatis, lite torsk och några gröna ärtor?

Gröna firren

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Hur du enkelt gör egen gröt till små barn | hälsoblogg med fokus på träningsglädje och bra mat fri från gluten och socker
  29 december, 2014 at 07:22

  […] maten på burk är top notch – då är man ute och cyklar. Läs till exempel det här inlägget som jag skrev för ett tag sedan om hur näringsfattig burkmaten är eller den här artikeln från […]

 • Reply
  Så klart gör jag egen barnmat! | Clean Eating By Annika
  5 februari, 2015 at 09:22

  […] om de får hemlagad mat. Se ett klipp här. Är det så? Så klart inte! Jag har skrivit inlägg tidigare om hur undersökningar på barnmatsburkar har visat att köpe-mat är rejält fattig på […]

 • Leave a Reply