Choklad och hallonbakelse utan gluten, mjölk och vitt socker – ett recept jag tog fram inför alla hjärtansdag för ett par år sedan. Det är en kombo av kladdkaks-ish bottnar och en krämig len fyllning med hallon. Smaken av bären funkar väldigt bra ihop med den mäktiga chokladen. Enkelt och gott, perfekt eller hur?
Choklad och hallonbakelser
Det här receptet blir ca 10 st mini-bakelser. Alldeles lagom storlek på något litet sött efter maten.
Så här gör du chokladkakan:
- 100 gr smör
- 100 gr mörk choklad
- 2 ägg
- 1 nypa vaniljpulver
- 0,5 dl sötning t ex björksocker (kan uteslutas)
Smält choklad och smör på låg värme i en kastrull. Rör runt och se till att det inte bränns. Vispa ägg med vanilj och ev sötning fluffigt. Ha i chokladsmeten försiktigt. Häll i en klädd form som är ca 20*30 cm. Smeten ska bli ett lager på ca 1-1,5 cm. Grädda i 200 grader i ca 10 min eller tills den satt sig. Kakan får inte vara för mjuk och kladdig för då kommer den inte att hålla ihop i snygga bitar.
Så här gör du hallonfyllningen:
- 50 gr av den krämiga delen från kokosmjölk
- 1 dl färska hallon
- 1 nypa vaniljpulver
- ev sötning
Blanda och vispa fluffigt och krämigt. Gärna med elvisp.
Dags att sätta ihop bakelserna:
När kakan helt har svalnat så skär den i bitar på ca 2-3 cm. Lägg en klick hallonfyllning på den under biten och ta en bit till och lägg försiktigt över. Toppa gärna med lite riven kokos och ett färskt hallon. Servera direkt.
Smaklig måltid!
No Comments