2 In Guider

DEL 3: KROPPSTYPER MESOMORF

I dagens inlägg som är det tredje i min serie på ämnet kroppstyper, så är det dags att fokusera på mesomorfen. Drömkroppen enligt många. Innan du läser vidare så läs gärna det första inlägget där jag berättar mer om bakgrunden till det här med kroppstyper samt del 2 där fokus låg på den kroppstyp som kallas för ectomorf.

Det ligger ingen värdering i det här sättet att se på våra kroppar. Det handlar om de genetiska anlag som vi har och hur våra hormoner reagerar på det vi äter och hur vi rör oss. Det finns för och nackdelar med samtliga kroppstyper. Det är sällan så att en person till 100 % kan anses som en viss kroppstyp. Det är en glidande skala och ofta kan vi känns igen oss själva i minst två av de tre kroppstyperna.

Mesomorf

Mesomorf anses av många som drömkroppen. Det är en kroppstyp som är muskulös och atletisk med breda axlar och smal midja. En mesomorf har ganska lätt för att öka i muskelmassa samtidigt som de har en relativit hög förbränning som gör att de ganska enkelt kan hålla en låg fettprocent på kroppen. Men det är inte lika enkelt för en mesomorf som för en ectomorf att hålla kroppens fettprocent låg.

Mesomorfer anses ofta ha dragit vinstlotten i gen-lotterier då de ofta har lätt för att öka i muskelmassa. Men samtidigt som de relativit lätt kan öka i muskelmassa så måste de ändå hålla koll på sin kost om de vill hålla sig i form. En mesomorf har inte lika lätt för att hålla en låg fettprocent som till exempel en ectomorf. En mesomorf har ofta högt testosteron och tillväxthormon som gör att kroppen reagerar som den gör.

Det är ofta mesomorfer som lyckas bäst och blir framgångsrika inom till exempel explosiv idrott och fitness/bodybuilding. Det på grund av att de har förmåga att bygga muskler samtidigt som de bränner fett. Den stereotypa crossfit-kroppen är en typisk mesomorf.

Exempel på välkända personer som kan klassas som mesomorfer är till exempel Halle Berry, Madonna och Bruce Willis.

Hur ska en mesomorf äta och träna?

Vad ska en mesomorf äta då för att hålla sig frisk och hälsosam? En kost med balans mellan näringsämnena funkar ofta bra och en utgångspunkt kan vara 40 % kolhydrater, 30 % protein och 30 % fett. En mesomorf tål alltså bra kolhydrater. Men behöver ändå ha fokus på kvalitet än vad en ectomorf behöver för att hålla vikten stabil. Sötpotatis, frukt och andra näringsrika kolhydratskällor passar bra för en mesomorf medan han eller hon inte kan äta socker i obegränsad mängd som en ectomorf ofta kan. Obs – en ectomorf klarar ofta mycket socker utan att vikten ökar men det betyder inte att det är hälsosamt. En kropp kan vara ohälsosam även om den är smal. 

En näringsrik kost med fokus på ren mat passar alltså bra för en mesomorf och det finns gott om utrymme för alla näringsämnen.

Vad gäller träning bör grunden vara tung styrketräning och här får mesomorfen ofta snabba resultat. Men eftersom en mesomorf även kan öka ganska lätt i fett så bör det även finnas utrymme för en del cardio eller konditionsträning. Gärna carido 2-3 gånger per vecka i minst 30 minuter.

Tredje kroppstypen – endomorf

Idag la vi fokus på medomorfen. Om du hittade till serien idag, så gå gärna tillbaka till det första inlägget och läs om bakgrunden till det här med kroppstyper. Läs även gärna del 2 där fokus låg på den kroppstyp som kallas för ectomorf. I nästa del, den sista i den här miniserien, kan du läsa om endomorfen som är den grupp jag placerar mig själv i. Det inlägget kommer upp här på bloggen på torsdag.

Dela gärna tankar eller ställ frågor i kommentarerna till inlägget. Om du tyckte att det var intressant läsning så får du jättegärna dela det vidare på till exempel facebook så att fler kan ta del av det. 

clean eating by annika

 

 

 

Bilden är lånad från se.treated.com

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Petra
    20 juni, 2017 at 13:36

    jag vill ha den nu… jag är ju en sån.. :)

    • Reply
      admin
      21 juni, 2017 at 08:31

      :)

    Leave a Reply