Grön ärthummus – en fantastisk färgklick på tallriken eller mackan. Det är något med just grön mat tycker jag. Det liksom lockar, känns fräscht och gott. Vi är ju genetiskt programmerade sedan urminnes tider att dras till färgstark mat just för att den är näringsrik och bra för oss, så kanske inte så konstigt trots allt.
Men just grönt, visst är det något särskilt?
Ärtor eller kikärtor? Ur ett hållbarhetstänk
Vi är ju många idag som vill äta på ett mijömässigt hållbart sätt. Älskar den trenden! Just ärtor i hummus är ett riktigt smart byte rent hållbarhetsmässigt.
Klassisk hummus är ju baserad på kikärtor. Kikärtor odlas främst i Turkiet och transporteras hit. Ärtor odlas här hemma hos oss i Sverige. Mindre transporter och gynnar vårt svenska lantbruk. Gott och snyggt är det ju också. Bara massa wins!
Grön ärthummus
Ingredienser
- 250 gr gröna ärtor (tinade)
- 0,5 dl olivolja (mild om du inte vill att olivsmaken ska bli för stark)
- 1 msk tahini
- 0,5 st lime – pressad juice från 0,5 lime
- 2 msk hackad persilja (färsk eller fryst)
- 1 st vitlöksklyfta
- örtsalt
- peppar
Instruktioner
- Mixa allt till en slät smet.
- Smaka av med salt, peppar och ev mer lime.
- Håller sig i kylen i 7-10 dagar.
Vad är tahini?
Tahini är sesamfrö som mixats till en pasta eller smör. På liknande sätt som man gör mandelsmör av mandlar eller jordnötssmör av jordnötter. Tahini är en otrolig smakhöjare och har en god nötig smak. Det passar även utmärkt som pålägg på mackan eller tillbehör till maten.
2 Comments
Helen
25 mars, 2019 at 17:21Hej Annika!
Tack Annika för alla goa recept!!! 💕
Jag älskar dina kikärtsfrallor och undrar ju nu då om man kan byta kikärtorna mot gröna svenska ärtor? 😊
Vänligaste hälsningar Helen
admin
3 april, 2019 at 13:39Hej och tack snälla för din kommentar. Så kul att du gillar receptet :) Tänker rent spontant att gröna ärtor borde funka men har aldrig testat själv. Snygg färg det borde bli :) om du testar så berätta gärna sedan hur det blev:)