0 In Personligt

Grön smoothie – näringsboost

Jag är en stark på-hejjare av att försöka äta så mycket grönsaker man bara kan. Enligt mig kan man inte äta för mycket grönsaker. Det är fysiskt omöjligt. Volymen och fibrerna från grönsakerna gör oss mäta och ger oss enorma mängder med nyttigheter. När man som jag har varit stressad under en längre period så är kroppen förmåga att ta upp näring något försämrad. Då är det extra viktigt att fylla på med näring. Dels behöver man äta mer för att kroppen tar upp sämre och dels så hjälper näringen kroppen att läka och återhämta sig.

kal-2

Grönsaker till minst 3 måltider per dag

Jag försöker få i mig rejält med näringsrika grönsaker minst 3 gånger per dag. Alla grönsaker är bra val men lägg inte pengar på att köpa näringsfattigt grönsaker som isbergssallad. Lägg istället pengarna på näringsbomber som spenat, broccoli, blomkål, brysselkål och rotfrukter om du äter mer kolhydrater. Frysta är minst lika näringsrika som färska grönsaker.

Lunch och middag är inga problem. Minst halva tallriken utgörs av grönsaker. Frukosten kan vara lite trickigare. Äter jag omelett eller äggröra tar jag färsk spenat och tomat till. Men om jag äter till exempel en skål med kokosgröt så får jag tänka till lite. Ibland nöjer jag mig att toppa gröten med lite blåbär från i somras. Men jag vill egentligen få i mig mina gröna grönsaker även till frukost. Då är en grön smoothie ett perfekt val att dricka till.

Grön smoothie, 1 glas

  • 0,5 avokado
  • 2 nävar färsk spenat
  • 2 msk osötat äppelmos (äpplen från din trädgård är exempel på frukt som fått mogna i egen takt och därmed rika på näring)
  • 1 tsk kokosolja
  • 1 tsk spirulina (kan uteslutas)
  • 0,5 dl kokosmjölk
  • 1,5 dl vatten

Lägg allt i en mixer. Mixa. Njut! 

Om man är nybörjare på gröna smoothies så rekommenderar jag recept med frukt i. Det gör det helt enkelt enklare att dricka dem. Efter ett tag gillar man smaken men i början kan det kännas rejält ovant. 

gron-smoothie-2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply