0 In Guider

Varför clean eating?

Då var det dags för första delen i serien kring clean eating som jag berättade om tidigare i veckan. Du kan läsa mer här. Då berättare jag om varför jag valde att kalla min blogg för just Clean Eating by Annika och idag tänkte jag fokusera på just begreppet Clean Eating. Vad är det? Vad betyder det? Vad ingår?

Clean eating – rena råvaror i sin naturliga form

Kort och gott så handlar clean eating om rena råvaror i sin naturlig form. Mat är bränsle och byggstenar för våra kroppar och clean eating handlar om att ge våra kroppar rätt bränsle för att fungera och må så bra som möjligt. 

Clean eating är inte en diet. Det är en filosofi. Ett sätt att se på maten som du stoppar in i din mun. Att varje tugga ske ge din kropp rätt bränsle och byggstenar. Det handlar inte om en lista med mat som du får respektive inte får äta. Med mat menar jag grönsaker, ägg, frukt och bär, rotfrukter, fisk, fågel och så vidare. En bit lax eller torsk är mat. Fiskpinnar är inte mat. Det är halvfabrikat där vi människor har processat och förstört näringen i maten. 

En fråga som jag ofta får är om lchf är clean eating. Mitt svar är – det beror på. Lchf kan vara clean eating om man fokuserar på rena råvaror i sin naturliga form. Men om lchf innebär sötningsmedel eller charkprodukter med tillsatser, ja då är det inte clean eating.  Lika väl som clean eating kan vara en form av lchf eller lågkolhydratkost så kan clean eating också vara en kolhydratrik vegankost där fokus ligger på rena råvaror.

kal-2

Varför ska man äta clean?

Djur som lever i sin naturliga miljö håller sig friska, starka och normalviktiga utan ansträngning. De gör det genom att äta maten som de är designade för att äta. Vi människor är inte designade för att halvfabrikat. Det finns inga fiskpinne-buskar i naturen och inte heller några läsk-sjöar. Idag tycker vi att mat som makaroner och korv är vanlig mat men om vi sätter allt i ett större perspektiv så har vi ätit den formen av mat under en väldigt kort tid. Under samma tid har förekomsten av sjukdomar och hälsoproblem stadigt ökat. 

Vi behöver backa ett steg. Vill vi hålla oss friska och starka utan ansträngning så måste vi ge våra kroppar rätt förutsättningar. Den mat som vi har ätit under vår evolution och som har gjort oss till den intelligenta varelse som vi idag är, är den mat som vi bör ge våra kroppar. Nötter, grönsaker, bär och frukt efter säsong, kött och ägg av hög kvalitet, rotfrukter – det är mat för oss människor.

En aspekt att också tänka på är kvaliteten på maten. Ägg från höns som levt ett stressigt liv går inte att jämföra med ägg från höns som levt ett så naturligt liv som möjligt. Frukt som skördas omogen för att mogna under transport innehåller mycket mindre näring än äpplen som fått mogna på ditt träd i trädgården. 

sjukstuga2-3

Går det att äta clean till 100 %?

Jag skulle säga att det beror på dina behov och din ambitionsnivå. Om du lider av en autoimmun sjukdom, eksem, värk eller andra problem som kommer av inflammationer i kroppen så rekommendera jag att äta så rent i så stor utsträckning som möjligt och helst till 100 %. Men det ska inte bli en stress att äta hälsosamt. Ska man vara realistisk så är det mycket svårt att i dagens samhälle leva clean till 100 %. Att ha det som måttstock för sig själv kan skapa stor stress och göra mer ont än gott. Jag rekommenderar att se clean eating som en vision, ett mål, och inte något som måste uppnås till 100 % varje dag.

M E N, var ärlig mot dig själv. Din kropp är värd rätt näring och bränsle. Ta ansvar för din hälsa och stoppa inte i dig saker i tid och otid som påverkar dig negativet genom till exempel magproblem eller ökat sötsug.

Lyssna till din kropp. Vad mår du bra av? Visa din kropp kärlek och respekt genom att ge den rätt bränsle för att kunna göra sitt jobb och hjälpa dig genom livet. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply