0 In Personligt

Pepparkaksgröt och grön smoothie – clean eating, paleo, lchf

God morgon!

Vilken härlig fredag vi vaknar till! En krispig vit vacker morgon. Sitter och värmer mig med en kopp kaffe och laddar inför dagen. Innan fredagen rullar igång på allvar tänkte jag dela med mig av dagens frukost – pepparkaksgröt och en grön smoothie till det. Så gott! Rena råvaror som mättar bra och ger kroppen rätt energi och bränsle (apropå mitt inlägg igår – du har väl läst? Annars hittar du det HÄR).

Jag vet att ni är flera som gillar mitt recept på kokosgröt och idag gjorde jag en julig twist på den. Jag gjorde den om möjligt ännu godare genom att ha i pepparkakskrydda och toppa med blåbär och rostad mandel. En gröt som är fri från spannmål, gluten och mjölk. Till det gjorde jag en grön smoothie på spenat och lite citron. Jag vill få i mig rejält med näringsrika grönskar minst 3 gånger per dag. Äter jag omelett till frukost så slänger jag alltid i spenat, tomat med mera. Men idag när det blev gröt så fick det alltså bli grönsaker i form av en smoothie.

Pepparkaksgröt, 1 port

 • 2 ägg
 • 1 msk kokosolja, smör och/eller ghee
 • 0,5 dl kokosmjölk
 • 1 msk kokosmjöl
 • 1 tsk fiberhusk
 • lite salt
 • 1 tsk pepparkakskrydda 

Smält kokosoljan i en kastrull på medelvärme och dra sen av från plattan. Knäck i äggen och blanda direkt med en gaffel för att undvika ”äggklumpar”. Ha i övriga ingredienser och blanda väl tills slätt. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg värme. Rör hela tiden under någon minut eller två (bränner lätt och blir klumpig). Om du tycker att den är för rinnig så ställ åt sidan under lock i ett par minuter för gröten att ”sätta till sig” lite. Jag toppade med lite blåbär från i somras, lite rostad mandel och lite mer kokosmjölk.

Hur man min kokosgröt visar jag ju även i min första (och än så länge enda….) film på youtube. Du hittar den här

pepparkaksgrot-3

pepparkaksgrot-2

Idag blev den en enkelt grön smoothie till gröten. Är man nybörjare på gröna smoothies så kan ett tips vara att ha i lite frukt för smakens skull. Men när man väl vant sig så gillar med faktiskt den rena smaken av grönsaker. Jag vet att det låter hel-koko och för ett år sen hade jag aldrig trott det men nu tycker jag faktiskt att de smakar gott. Det är mycket av känslan så klart som får dem att smaka gott. Känslan av att jag gör något riktigt bra för min kropp. 

Enkel grön smoothie, 1 port

 • 2 nävar färsk spenat
 • 1-2 tsk pressad citron
 • 0,5 dl kokosmjölk
 • 1,5 dl vatten

Mixa och njut av känslan av att fylla din kropp med näring och bra byggstenar.

Här hittar du ett recept på en grön smoothie som är lite sötare i smaken. En bra grön smoothie för nybörjare :)

pepparkaksgrot-4

Idag är jag och barnen hemma och myser tillsammans. Ebba har varit lite hängig i ett par dagar och fröknarna på förskolan igår sa att hon nog behövde en vilodag. Hon var varm i natt men ingen feber nu på morgonen. Stubinen är lite kort men annars är hon vid gott mod. Så vi hoppas att en dags vila gör att hon kommer tillbaka på banan igen. Nils ville stanna hemma från fritids också. Planen är att vi ska ta en sväng ut till mormor och morfar på lite fika/lunch idag. Vi ska köpa med oss räkmackor med ut på vägen och det ska bli jättehärligt med en lugn dag.

Jag hoppas ni får en härlig fredag så hörs vi snart igen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply