Ja, hur hinner man med det man vill när man har mycket som man måsteThat’s the million dollar question. Jag har en hel del bollar i luften och får då och då frågan om hur jag hinner med allt. Idag tänkte jag dela med mig av mina tips och tankar för hur du kan göra för att hinna med det du måste men också få tid för det du vill. I grund och botten handlar det om en enda sak – planering.

planera

Planning is key

Du har saker du måste göra. Vilka saker kan du eventuellt välja bort och vilka måste du få gjort? Du har saker som vi vill göra. Vad vill du helst göra? Du har 24 timmar på ett dygn. Hur kan du använda din tids-pott på bästa sätt? Var kan du frigöra tid? Vad kan du plocka bort?

En bra övning för att få sig en tankeställare är att sätta sig ner och skriva ner alla roller som man har. Vem är du och vilka roller har du i livet? Jag kom först i kontakt med den här övningen hösten 2011 då jag gick i samtalsterapi efter att jag höll på att braka ihop för att jag inte fick ihop livet som heltidsarbetade lärare med livet som småbarnsmamma. 

Mina roller

Skriv ner ditt namn i en cirkel mitt på ett papper och sen skriver du ner alla roller som du har. Övningen är bra för att få en förståelse för att vi har mycket att göra och om vi ska få gjort det vi måste utan att försöka det vi vill göra så måste vi planera. Sen så finns det en sak som gäller för oss alla som vi inte kan styra över och det är tiden du har på dig. Du har 24 timmar på ett dygn, precis som alla andra. För att få till allt utan att gå under så måste vi vara smarta med våra 24 timmar.

Vilka måsten har du?

Det finns som sagt saker som vi måste göra och som måste rymmas inom våra 24 timmar. Det går inte att komma förbi att det finns massa saker som vi bara måste göra. En del av våra måsten gillar vi medans andra hade vi gärna varit utan men oavsett, så måste de göras. Till exempel så går Nils på karate varje onsdag och jag och Henrik brukar turas om med att följa med. Det är ju ett måste som jag tycker är kul. Sen så finns det måsten som att plocka ur disken eller vika tvätten som jag personligen gärna hade sluppit. 

Vilka är dina måsten? Skriv ner en lista med dina måsten som du kommer på. Är alla verkligen måsten? Måste du göra en viss sak varje dag eller räcker det att göra det varannan? Sen så tror jag också att vi många gånger upplever saker som måsten och tänker att vi måste göra dem men att livet kanske fungerar lika bra även om de inte görs? Måste sängen bäddas med överkast och kuddar varje morgon? Måste alla kläder strykas efter tvätt? Kom ihåg att du inte ska gå under på kuppen av att göra allt som man borde.

Vad vill du göra?

Då har du en lista med dina måsten och nu är det dags att fokusera på vad du vill. För mig handlar det om att hitta tid för träning, arbeta med mitt företag, läsa böcker, göra kul saker med familjen och så vidare. Vissa saker vill jag verkligen och är mer eller mindre måsten för mig, till exempel att hinna med ett visst antal träningspass. Andra saker vill jag men helt ärligt så överlever jag om de inte blir av, till exempel se på Sveriges Mästerkock.

Dags för lista nr 2 och sakerna som du vill göra. Skriver ner allt du kommer på som du skulle vilja hinna med på en vecka. Markera sen vad som är viktigast och som du verkligen vill hinna med och på samma sätt det som du gärna vill hinna med men som du egentligen överlever utan.

Var finns din tid?

Då har du två listor framför dig med vad du måste och vad du vill. Nu är det dags att klämma in i det under dina 7 dagar och 24 timmar. Jag använder kalendern i min ipad/iphone och lägger först in alla mina måste. Vad jag ska göra, vilken dag och när. Till exempel att på måndag mellan 18-19 så viker jag tvätt. Min erfarenhet är att ju tydligare jag är i min planering desto bättre och effektivare blir min plan. Det vill säga tänkte inte bara ”på måndag viker jag tvätten” utan lägg även till när du ska göra det.

Det viktigaste av det jag vill göra för mig själv är min träning och när alla mina måsten är inplanerade så är det det som först fylls på med i kalendern. Om tid för träning bara finna på morgonen – ja då får jag ställa klockan och gå upp trots att jag kommer vara trött. Därefter fyller jag på med andra saker och är noga med att bestämma när jag ska göra det. Så gör jag tills mina 24 timmar är slut.

tid att träna

Tidstjuvar

Upplever du ibland att tiden rinner ifrån dig utan att du egentligen vet vad du gjort? Timmarna liksom bara går utan att du egentligen får något gjort. Då finns det en stor poäng i att tänka igenom vad man egentligen gör på en dag och leka lite detektiv och hitta dina tidstjuvar. För saker gör du med din tid. Du har 24 timmar som alla andra och jag tror inte att du sitter på en stol och tittar rakt in i väggen medan minuterna tickar. Nåt gör du. Frågan är bara vad.

Mina absolut största tidstjuv är min iphone. Tveklöst! Det går lite i perioder och om jag har haft en period då jag pillat med mobilen alldeles för mycket och känner att jag inte hinner det jag egentligen vill, då kan jag under en vecka säga till mig själv att jag bara får pilla med mobilen på kvällen till exempel och låta den vara under dagen. 

Jag tror att mobilen är en vanlig tidstjuv för många. En annan klassisk tidstjuv är ju tv’n. Måste du verkligen följa Svenska Hollywoodfruar, Parneviks, Mästerkocken, Lyxsfällan, Let’s Dance, Bonde söker fru och Ninja Warriors? Välj ut en eller två favoriter och skippa resten om du känner att tiden är knapp. 

Tidseffektivisera

Detta är ett grymt knep för att hinna med mer. Var effektiv och gör flera saker samtidigt. Exempel på sätt som jag tidseffektiviserar:

  • Vika tvätt och titta på Sveriges Mästerkock på play vid ipad’den
  • Gå en extra runda efter jag lämnat och före jag hämtat barnen på förskolan. Får jag till 30 min på morgonen respektive eftermiddagen så blir det en timmes promenad. 15 minuter har alla tid med och då får du till 30 minuters promenad av bara farten.
  • Istället för att sitta i en fåtölj och läsa så lyssna på böcker och poddar när du är ute och går. (Psst – du har väl använt min kod cleaneatingby för en månads gratis abonemang hos Nextory och fått tillgång till ett grymt utbud av ljud- och e-böcker? Läs mer här.)

Är du smart med din tid så kan du klämma in mycket mer än du tror under dina dagar. Men en påminnelse om att du ska inte gå under på kuppen av att få gjort så mycket som möjligt. Skapa en balans mellan det du måste och det du vill. Välj ut de viktigaste av dina måsten så att du har tid för de viktigaste av det du vill. Om du verkligen vill få gjort något så finns tiden där. Att man inte hinner är inget argument som håller om man verkligen vill. 

 

Skapa dig en rutin

Jag märker personligen att jag får mycket mindre gjort de dagar/veckor som jag slarvar med min planering. Det blir lätt dagar då timmar (ja timmar!) kan försvinna in i mobilen och dagen liksom bara går utan att jag känner att jag får nåt gjort. Planeringen är superviktig för mig och jag försöker få till den varje vecka. Jag har gjort det till en rutin att ägna någon timme varje söndag till att sätta mig ner och skriva ner mina måsten och sakerna jag vill och sen placera ut dem under min vecka. 

Sen så är det ju inte så att bara för att man har gjort planen så blir veckan så. Du måste ju så klart följa den också och hålla dig själv påmind om vad som ska göras och när. Jag bruka ägna en stund varje morgon åt att gå igenom dagen som kommer samtidigt som jag äter min frukost. Sen så brukar jag även försöka att varje kväll gå igenom morgondagen och eventuellt ändra på något om det behövs.

frukost

En skål naturell yoghurt, lite frukt och bär, det obligatoriska ägget och en kaffe – dags att planera dagen!

Jag hoppas att du genom det här inlägget har blivit inspirerad och fått lite tips på hur du kan hinna med mer och utnyttja din tid bättre. Här har du vad som funkar för mig. Om du har andra tips så får du väldigt gärna dela med dig av dem i kommentarerna. Andra spontana tankar får du så klart också mer än gärna dela med dig av.

Kom ihåg att det är ingen tävling och det är inte så att den som gjort mest när han eller hon dör, vinner. Poängen är att skapa balans så att dagarna inte bara fylls av måsten utan att du får gjort det du måste men lika mycket att det du vill

Min tanke är att framöver så kommer det att komma liknande inlägg kring tidsplanering fast med fokus på träning och kost. Mer specifikt om hur du blir effektivare med din träning och hur du gör det snabbt och enkelt för dig själv att få fram bra och nyttig mat på bordet varje dag.