3 In Guider

HUR VET DU OM EN BAR ÄR BRA?

Bars är en perfekt form av mellanmål som funkar dagar när man är på språng. Och nu pratar jag uteslutande om bra former av bars. Det finns bars som är mer eller mindre godis gömt bakom en nyttig etikett. Gärna med ordet protein tydligt tryckt på förpackningen. I det här inlägget, berättar jag hur du kan  känna igen en bra respektive dålig bar.

Vad är en bra och nyttig bar?

En bra bar är en bar som inte innehåller massa tillsatt socker och för mycket tillsatser. Helt utan tillsatser är svårt att hitta men sträva efter att hålla nere på dem. Står du i valet och kvalet, välj den med med minst antal konstiga ord i innehållsförteckningen. För mättandes skull är det även bra om baren innehåller protein. 20 gr protein per bar är ett bra riktmärke.

Vad är en dålig bar?

Det vikigaste att se upp med är tillsatt socker. Ingredienserna i en innehållsförteckning skrivs i fallande ordning, det vill säga det som produkten består till största del av kommer först och det som den består av till minst kommer sist. Se upp så att inte former av tillsatt socker kommer på plats 1, 2 eller 3. Sen kan det också vara så att en produkt innehåller flera olika former av tillsatt socker och då kan de komma längre ner i ordningen. Det finns helt enkelt mindre av varje sort men sammantaget blir det ganska mycket ändå. Ett smart sätt av tillverkarna för att försöka göra det mindre tydligt att produkten innehåller socker.

Vanliga sockerformer att se upp med är bland annat:

 • Sackaros, Sukros, Rörsocker, Betsocker
 • Glukos, Glykos, Druvsocker, Dextros
 • Sirap, Maltsirap, Majssirap, Lönnsirap, Glukossirap, Fruktossirap, Isoglukos
 • Råsocker, Farinsocker, Florsocker, Palmsocker, Invertsocker
 • Maltos, Maltsocker, Trehalos

Naturligt socker från frukt, honung med mera är mer ok och är inget du nödvändigtvis måste undvika. Men det är fortfarande former av socker och ingen mår bra av att äta för mycket av det. Du får helt enkelt använda ditt sunda förnuft och avgöra vad som funkar för dig.

bra nyttig bar

Ofta står det utskrivet hur stor del av kolhydraterna som är sockerarter och det är bra att sikta på max 9 gram. Ju lägre desto bättre så klart. Men återigen det beror även på vad det är för socker och naturligt socker från frukt är bättre än socker från till exempel sirap.

tillsatt socker

Ibland används sötningsmedel istället för socker och där får du själv avgöra om det är en bra bar för dig eller inte. Många av oss påverkas inte i större utsträckning av lite sötningsmedel då och då medan andra får sötsug och magproblem. Utgå, som alltid, från dig själv. Olika former av stevia och erythritol tycker jag personligen är ok då och då men som alltid måste du utgå från dig själv.

När är nyttiga bars ett bra val?

Återigen, nu pratar jag om nyttiga bars och inte om bars som är godis med protein i. En nyttig bar är ett bra mellanmål för dagar när du är på språng och det går för många timmar mellan måltiderna för vad som passar dig. En nyttig bar är perfekt att ha i handväskan för när hungern kommer och du är ute på stan eller iväg på annat. Att du har en nyttig bar i väskan kan vara det som gör att du fixar att stå emot lösgodiset när du svänger förbi affären på vägen hem till exempel. Även perfekt att ha i väskan att plocka upp och ge barnen när deras blodsocker och/eller tålamod börjar tryta. En bra bar är även ett bra alternativ till bull-fika och/eller godis för barnen. Återigen, nu snackar vi om nyttiga och bra bar.

När ska du inte äta en bar?

Fortfarande snackar vi om nyttiga bars. Du ska inte äta en bar när du är hemma och/eller har möjlighet att äta riktig mat. Det är bättre att ta en frukt och några nötter eller en liten skål kvarg istället för en bar alla dagar i veckan. En bar ger lätt ”godis-signaler” till hjärnan och är inget som ska ätas i tid och otid. Det är bra sällanmat som passar bra dagar då matplanen har brustit eller när du inte kan dra med dig en burk med kvarg till exempel.

Jag och barnen testar olika bars

Du har väl inte missat filmen på min youtube-kanal där jag och barnen testar olika bars? Där har jag valt ut bars som jag själv tycker är bra. Barnen får agera smakjury och väjer ut sina favoriter. Klicka på bilden här nedanför för att komma till filmen.

nyttiga bars

Upp till 40 % rabatt på flera bra och nyttiga bars

Just nu har Bodystore.com bra erbjudande på flera olika bra bars och upp till 40 % rabatt. Själv klickade jag hem ett gäng direkt av barnens favoriter. Bland annat Raw Bite frukt och nötbar och VitaPrana Raw bar (annonslänk). Den sistnämnda är 100 % ekologisk och h e l t utan tillsaster och innehåller alltså 100 % naturliga produkter. Kan knappats bli bättre. Till mig själv så klickade jag hem ett gäng med StarNutrition Best Bar (annonslänk) som jag tycker är en av de bästa protein-barsen på marknaden. Bra proteininnehåll, helt glutenfria och innehåller dessutom probiotika fibrer som magbakterierna mår bra av. De innehåller sötningsmedel men min kropp har inga problem med det så länge det handlar om sällanmat.  Jag brukar ha en med mig i väskan ifall jag är på något möte som drar ut på tiden eller liknande. 

Jag hoppas att du känner att jag har hjälpt dig att få lite klarhet i det här med bars. Att du nu känner dig lite mer trygg i vad som är en bra och nyttig bar respektive vad som inte är det. Om du har frågor och funderingar, så dela dem gärna i kommentarerna här nedanför. Och om du gillade filmen, så hade det gjort mig så glad om du ville prenumerera på min youtube-kanal genom att klicka på den röda knappen med texten prenumerera.

clean eating by annika

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Per-Johan Sundbaum
  21 maj, 2017 at 22:51

  ”naturligt socker från frukt är bättre än socker från till exempel sirap”
  Varför då ?

  • Reply
   admin
   22 maj, 2017 at 06:30

   En mot fråga: Varför inte?

   Mitt svar: sockret kommer i myyyyycket lägre dos och i kombination med fibrer som gör att blodsockret inte stiger på samma sätt. BLodsockerpåverkan blir alltså lägre dels pga lägre dos socker och dels pga fibrerna.

   För en sockerberoende gäller socker som socker men för en person som inte har den problematiken så är naturligt socker i lagom dos ingen problem.

 • Reply
  Maid in the kitchen
  22 maj, 2017 at 11:54

  Har funderat på att testa planet organics bars – är de goda? Utbudet av proteinbars utan tillsatser, sötningsmedel, gluten och mejerier är ju inte det största tyvärr… Ska de dessutom vara GODA är det nästan omöjligt hitta. Trist!

 • Leave a Reply