Nu är ju min lilltjej snart 1 år och jag börjar göra allt mindre ”specialmat” till henne. Men små barn har fortfarande ett extrastort järnbehov även om de inte är bebisar längre.
Om Lillasyster får yoghurt till frukost eller mellanmål så ser jag alltid till att ge henne ett ägg till för att upp järnet. När jag kokar gröt så kokar jag med ca 5 gr av det här brödet, Mjälloms järnrike. Jag krossar det i mortel för att få det till ett pulver. Det är helt enkelt ett järnrikt tunnbröd. 5 gr (ca 1 msk) ger ca 3 mg järn och den köpta järnberikade gröten brukar ge 2,5-3 mg per portion.
Brödet går så klart att äta som det är i sig själv också. Det går också utmärkt att ha med i smoothies, müsli eller strö över yoghurten.
Rekommenderat dagligt intag (RDI) av järn för barn i åldern 6 mån – 5 år är 8 mg per dag.
2 Comments
Katarina
29 mars, 2018 at 19:43Innehåller inte detta gluten? Har för mig att paltbröd är en blandning av blod och råg? Jag vill göra egen barngröt men vill inte ge gluten. Tänkte typ bovetegröt med paltbröd.
admin
9 april, 2018 at 09:43Jo det är bakat med gluteninnehållande spannmål. Vet inte om paltbröd finns att köpa glutenfritt men går säkert att baka eget. Frågan är ju bara hur du ska på tag på blodet. Jag skulle höra på ett lokalt slakteri.