För att öka på julkänslan lite mer här hemma och göra lite god lucia-fika så bakade jag en saffrans-kaka. Jag googlade runt och hittade en del recept och tog lite inspiration här och där och satte ihop min egna variant.
En favorit bland mina nya traditioner för socker och mjölfria jular :)
Saffranskaka
Ingredienser:
4 ägg
125 gram smör
1 pkt (0,5 g) saffran
0,5 dl grädde
2 dl mandelmjöl
1 dl kokos
1 dl sukrin
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
Fyllning:
75 g smör
1 tsk vaniljpulver
100 g philadelphiaost
0,5 dl sukrin melis
Gör så här:
Sätt varmluftugnen på 175 grader och smörj en springform på ca 22 cm.
Vispa äggen fluffiga, vispa ner sötningen efter ett tag.
Smält smöret och blanda ner saffran.
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i formen.
Vispa ihop ingredienserna till smörfyllningen och klicka i kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminium efter halva tiden.
No Comments