Pannacotta är en italiensk dessert som i originalreceptet baseras på grädde och socker. Men de går utan problem går att göra om till en variant fri från tillsatt socker och som i just det här receptet, även mejerifri.
Mejerifri kokospannacotta, 4-6 personer
- 5 dl kokosgrädde (använd 4 dl till den vita delen och spara 1 dl till chokladlagret på toppen)
- 1 vaniljstång
- 3 gelatinblad (spara 1/2 blad till chokladlagret)
- 1 msk kakao
- ev sötning (t ex björksocker eller kokossocker om du inte äter lågkolhydrat, om du viktminskgar föreslår jag hellre ½ dl sukrin, läs inlägg om sötning här.)
Den vita delen:
Lägg gelatinbladen (2,5 st) i blöt i lite vatten i ca 5 minuter.
Gröp ur vaniljstången och lägg innehållet tillsammans med stången i en kastrull, häll över kokosgrädden (4 dl). Koka upp i ca 1-2 minuter.
Dra sedan åt sidan och vispa ner ev sötning och lägg i gelatinet. Rör tills gelatinbladen helt löst upp sig. Sila eller lyft ur vaniljstången.
Häll sedan upp i portionsskålar. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp (minst 2 timmar)
Chokladlagret:
Gör detta lager först när den vita pannacottan har stelnat.
Lägg gelatinbladen (2,5 st) i blöt i lite vatten i ca 5 minuter.
Koka upp 1 dl kokosgrädde och låt koka i någon minut. Dra åt sidan och rör ner kakaon och ev lite sötning. Se till att kakaon helt blandar sig.
Lägg i gelatinet. Rör tills gelatinbladen helt löst upp sig. Häll sedan över den vita pannacottan och ställ in i kylen ca 20-30 min ytterligare.
Strö ev över lite mandel eller kokos före servering.
1 Comment
Anna
21 januari, 2019 at 21:20Det står 2,5 gelatinblad i chokladlagret.