1 In Mättande protein - recept

KYCKLINGGULASCH – EN GOD & VÄRMANDE SOPPA

Soppor har alltid varit en stor favorit hos mig. När jag var mindre så var skolans minestrone en favorit men även min mammas goda fisksoppa. Jag minns från när jag var liten när mormor bjöd på middag och hade kokat köttsoppa med rotfrukter och galet mört kött. Även om jag nog då tyvärr inte hade vett på att uppskatta det så är köttsoppa/grönsakssoppa någon som jag önskade att jag gjorde mer ofta här hemma.

Och visst blir man sugen på en varm mättande soppa nu när snön och kylan är här? Därför kommer här ett recept på en god gulasch som är gjord på kyckling. Jag brukar koka en hel kyckling för jag vill få med alla nyttigheter som kommer ut ur benen när man kokar den. Egengjord benbuljong är ju något av det nyttigaste du kan ge din kropp. Men om du inte har tid eller lust att koka en hel, så funkar det så klart med kycklingfilé också. 

clean eating soppa kycklinggulasch paleo mejerifri

Gulaschsoppa med kyckling, 4 portioner

 • 1 hel kyckling eller ca 800 gr
 • 2-3 msk grönsaks- eller kycklingfond (gärna eko men välj en bra sort)
 • 1 stor eller 2 små gula lökar
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 1 msk kokosolja, smör eller ghee
 • 2 röda paprikor
 • 500 gr krossade tomater
 • 2 msk tomatpuré
 • 6 dl kycklingbuljong från kycklingkoket eller 6 dl vatten med kycklingfond
 • 2 msk paprikapulver
 • salt och peppar
 • 2 msk hackad persilja

Lägg den tinade kycklingen i en stor kastrull och täck med vatten. Ha i din fond. Låg småkoka under lock tills genomkokt (kolla med en kniv där köttet är som tjockast eller i vecket vid låret. Alternativ skär din kycklingfilé i bitar och koka.

Spara 6 dl av vattnet från koket när kycklingen är klar. Låt svalan lite och ta sen loss köttet och skär eller riv i lagom stora bitar.

Hacka lök och vitlök och bryn i kokosolja i en panna. Ha den i den hackade paprikan och fräs en stund till.

Häll över lök och paprika i en gryta och ha i krossade tomater, buljongen, tomatpurén och paprikapulver. Ha i kycklingen. Låt koka ca 15 min.

Smaka av med salt och peppar.

Vid servering – strö över lite hackad persilja.

Servera gärna med en bit fröknäcke.

Näringsvärde per portion: 382 kcal, 48 gr protein, 11 gr fett, 19 gr kolhydrater

clean eating kycklinggulasch paleo mejerfri

Sugen på fler sopprecept så kan jag rekommendera min goda grönkålssoppa eller min asiatiska fisksoppa

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Sol, familj, endorfinkick – en riktigt bra måndag |
  15 februari, 2016 at 20:54

  […] Till middag blev det min goda kycklinggulasch. Jag kände att en värmade soppa passade bra en dag som denna. Jag använder en hel kyckling i receptet som jag först tillagar och plockar logg köttet från. Vi är så knasiga som mest tillagar filé nu för tiden. Det finns så massa gott och nyttigt som vi går miste om när vi bara tillagar filéerna. Ännu mer knasigt och rent ut sagt skitläskigt om du frågar mig, är att den stora efterfrågan för just filé gör att det framavlas kycklingar med så stora bröst att de blir framtunga och tippar över. De kan alltså inte så själv. Fruktansvärt! Köp med dig en hel kyckling hem från affären nästa gång. Det kräver lite tidsplanering men blir mycket godare och dessutom mycket billigare. Receptet på soppan hittar du här. […]

 • Leave a Reply